Breaking News
Početna / Moj dom / Vrt / Najbolje vrijeme za zalijevanje vašeg vrta ljeti

Najbolje vrijeme za zalijevanje vašeg vrta ljeti

Dok smo dobro i istinski ušli u vrućinu ljeta, pogledajmo savjete o najboljem vremenu za zalijevanje vrta i što se događa kada biljke zalijevate ujutro ili navečer.

Dok se približavaju najtopliji dani u godini, zamislite koliko vaš vrt postaje žedan tijekom dana, posebno na popodnevnom suncu.

Znati što vaš vrt treba da bi preživio i napredovao može biti oblik umjetnosti; ako ga ne zalijevate dovoljno imat ćete problema, zalijevajte ga prečesto i stvarate druge probleme. Postizanje savršene ravnoteže i održavanje zdravog vrta može se promijeniti zbog drastičnih vremenskih promjena ili nečeg tako jednostavnog kao što je zaboraviti uključiti prskalice.

Kada zalijevati?

Najučinkovitije vrijeme za zalijevanje vašeg vrta je vrijeme kada će sunce imati najmanji utjecaj, bilo rano jutro i/ili kasno poslijepodne/navečer. Najbolje vrijeme za zalijevanje vašeg vrta bilo bi kada je jutro još svježe, ali nije prekasno i suho. Idealno bi bilo da ciljate na pola sata nakon izlaska sunca jer će to omogućiti vodi da otječe u tlo i pravilno se upije prije nego što oštra sunčeva svjetlost dopre do nje. Nemoguće je da vaš vrt bude spržen preostalim kapljicama vode jer bi one lako isparile, a ne oštetile vaše lišće. Suprotno uvriježenom mišljenju, ako postoji dugotrajno sušno razdoblje, možda nećete morati češće zalijevati. Ono što je bolje za vaše drveće i grmlje je dulje zalijevati kako bi voda prošla dublje. To potiče korijenje da ide dalje prema dolje gdje su stabilnije temperature i razine vlage. Odrasla stabla zapravo ne trebaju zalijevanje osim ako nije jaka i dugotrajna suša. Listopadno drveće ovog je ljeta odbacilo lišće, ali to nije znak da umiru.

Ovo je sigurnosni mehanizam koji drveće koristi kako bi izbjeglo previše transpiracije iz lišća. To svakako zbunjuje i njih i nas, ali nije tehnički opasno za njih.

Kako zalijevati biljke ljeti ?

Ako vidite znakove stresa na drveću, razmislite o zalijevanju oko podnožja stabla na liniji kapanja (rub krošnje lišća). Stavite prskalicu na nisku razinu i pomičite je uokolo da zalijete cijelo područje. Drveće treba puno vode pa je većina već pustila svoje korijenje u podzemno tlo gdje ima vlage. Ako se stablo svake godine bori da izgleda dobro, možda nije prikladno za lokaciju. Osvrnite se po susjedstvu i provjerite što je dobro i razmotrite nešto prikladnije. Uz suša ljeta koja postaju norma u većem dijelu Australije, moramo pažljivije razmisliti o svom izboru za vrt.

Bez obzira na način navodnjavanja vrtnih gredica, količina vode ovisit će o tome što uzgajate. Većina vrtnih gredica izgledat će pomalo isušeno na vrhuncu sušne/vruće sezone, ali kad dođu kiše, sve ponovno izgleda svježe.

Pokušajte zalijevati samo jednom tjedno, duboko, tako da se korijenje potakne da ide prema dolje. Debeli sloj malča (izbori uključuju grubu koru, kamenje, novine, slamu ili drugu jeftinu alternativu) osigurava određenu mjeru očuvanja vode smanjenim isušivanjem tla. Djeluje i poput suncobrana ili šešira jer će područje korijena biti hladnije. Osvrnite se po svom vrtu – golo tlo može se stvrdnuti poput betona (osim ako se nalazite u području s pjeskovitim tlom) i biti nepropusno za vodu kad pada kiša.

foto/screenshot

O nama Obitelj.hr

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Required fields are marked *

*

Scroll To Top