UZ OVA TRI RECEPTA I SAMI MOŽETE UŽIVATI U SVJETSKI POZNATOJ DELICIJI Početak ožujka s nestrpljenjem očekujemo svake godine. Vrijeme je to kraljice među školjkama – kamenice. Onu malostonsku, Ostrea edulis, više od 20 godina uzgaja obitelj Šare. Upravo su njihovi restorani ovih dana glavno odredište kad je uživanje u ovoj deliciji u pitanju. „Oko blagdana Sv. Josipa kamenica je ... Read More »
Glavna jela
Rezanci s makom
– Nema se ovdje što puno pričati – pravo starinsko jelo, ili ih voliš ili ne voliš. Nisam ih jela godinama, i baš sam neki dan naišla na nekakav tekst o njima i odlučila ih napraviti.Mogu biti kao obrok ili kao desert. O bo ža vam! Video recept https://www.instagram.com/reel/ RECEPT: – 100ml mlijeka – milk – 60g šećera – sugar ... Read More »
Ljetna prehrana – Osvježavajući recept za zdrave muffine od povrća
Uživajte u ukusnoj i hranjivoj ljetnoj prehrani uz muffine punjene povrćem. Ljeto je u punom jeku, a to znači vrijeme za lagane, osvježavajuće i hranjive obroke. Dok se temperature dižu, važno je prilagoditi prehranu kako bismo osigurali dovoljno hranjivih tvari, ali i uživali u ukusnim obrocima. U tom duhu, predstavljamo vam jednostavan i zdrav recept za muffine od povrća koji ... Read More »
Antonijini keksići u obliku srca
(roza/crvene boje) • 175g brašna • 50g mljevenog badema • 50g šećera u prahu • 150g maslaca • 1 žumanjak • žlica ekstrakta badema – Crvena prehrambena bojaPostupak: * Miksati maslac, žumanjak, ekstrakt badema i šećer, dodati pomiješano brašno i mljeveni badem. * Zamijesiti tijesto i podijeliti ga na dva dijela. * U jedan dio dodati prehrambenu boju i dobro ... Read More »
Recepti od Šparoga
POČELA JE SEZONA CARSKIH ŠPAROGA NAKON BLAGDANA BOTANIST PREDLAŽE NUTRITIVNO BOGATA JELA Počela je sezona šparoga. Ovo sezonsko povrće od davnina se naziva još i carskim jer su po njega brodovima odlazili kako bi carevi na svom jelovniku imali veliki izbor jela koja su nutritivno bogata te vrijedna za naš organizam. Početkom sezone, a nakon blagdana u kojima smo uživali u hrani, ... Read More »
Punjena pečenka od sejtana
Sastojci: za pečenku: 2 šalice pšeničnog glutena, 1 žličica soli, 1 žlica maslaca od kikirikija, 1 žlica češnjaka u granulama, 2 šalice vode, nekoliko žlica ulja za oblikovanje; za punjenje: ½ sitno nasjeckane glavice luka, ½ šalice zobenih pahuljica, ½ šalice sojinih ljuspica, ¼ šalice namočenog ili kuhanog ječma, ¼ šalice namočene crvene leće, ¼ šalice namočene heljde, ¼ šalice ... Read More »
Panzerotti
Panzerotti potječu iz južne i srednje Italije, posebno iz Apulijske kuhinje. U osnovi su male verzije pizze Calzone, ali se obično prže, a mogu se peći i u pećnici, zbog čega su poznati i kao calzoni fritti u Italiji, najčešće u Kampaniji. U dijelovima Apulije, kao što su Molfetta i Mola di Bari (obje u metropolitanskom gradu Bariju), Panzerotti se ... Read More »
Krem juha od bundeve
Neki recepti bi trebali biti jednostavni kako ih je priroda zamislila, a po mom mišljenju juha od bundeve je jedno od takvih jela. Prirodni okus bundeve dovoljno je dobar da vam treba vrlo malo da napravite prekrasnu, kremastu juhu punog okusa. I dok je ponekad lijepo imati dotjeranu verziju sa svim dodacima, u 99% slučajeva ja to radim po ovom ... Read More »
Špinat, pire i hrenovke
Ručak naše mladosti, relativno brzo gotov, bez puno drame i lako riješiv dok na rukama imate dijete. Osigurava da ne ostanemo gladni, a uz špinat ipak unesemo i potrebne vitamine u organizam. Uzeli smo smrznutu kocku špinata te na zapršci od maslaca i brašna stavili da se kuha, dodavajući mlijeko ( može i vrhnje za kuhanje ), sol, papar, češnjak ... Read More »
Kako pripremiti sataraš?
Poslužuje se kao toplo predjelo, prilog mesnom jelu ili samostalan obrok uz rižu ili krumpir. Kao i jelo Ratatouille, sataraš je ukusan i hladan, nakon što se prožmu sastojci. Najčešće se priprema od crvenog luka, paprike i rajčica, a često se priprema i uz dodatak tikvica, patlidžana i mrkve. Od začina se dodaje sol,a po želji žličica šećera, papar i ... Read More »