Četvrtak , 23 ožujak 2023
Savjet:
Kako i kada zalijevati?

Kako i kada zalijevati?

Donosimo vam nekoliko savjeta o zalijevanju!

Vrtlari ne mogu konstantno ovisiti o Majci prirodi i vjerovati da će ona učiniti sav posao umjesto njih. Zato je temeljna vještina na kojoj će Vam usjevi biti zahvalni, zalijevati vrt mudro (na način da se očuva vlaga kad se pojavi na tlu).

Koju vi vrstu tla koristite?

Koliko dobro će tlo zadržavati vodu ovisi upravo o tome koju vrstu tla koristite. Kako bismo vam jednostavnije objasnili, podijelili smo tlo na tri glavne skupine: pijesak, ilovača i glina.

Pjeskovita tla imaju puno razmaka između čestica. To im omogućava dobro drenažu- ponekad malo i predobru. Voda se na pjeskovitom tlu kreće vrlo brzo, a ono ima tendenciju da se brzo osuši.

Glinasta tla su totalno  suprotna. Oni gotovo pa nemaju razmaka između čestica i voda slabo protječe. Glinasta tla upijaju vodu polako i često je ne upiju dovoljno.

Ilovača je nešto između pjeskovitih i glinenih tla. Voda se dobro upija i tlo se umjereno suši.

No bez obzira koju vrstu tla imali, temeljni ključ zadržavanja vode u vrtu je gnojivo, gnojivo i gnojivo. Gnojivo pomaže poboljšanju tla djelujući poput potporne vlage. Sve bogate organske tvari koje primijenite u vrtu pomažu zadržavanju vode.

Imajte na umu da ćete uvijek morati primijeniti više vode ako želite da je vaše tlo umjereno mokro. No budući tlo zadržava dosta vode, pozitivno je to što ga nećete morati tako često zalijevati već možda samo doći u izvidnicu.

O nama Obitelj.hr

One comment

  1. Naučio sam od bake da se vanjski vrt zalijeva ili rano ujutro ili kasno navečer,nikako po suncu koji može onda spržit biljke 😉

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Required fields are marked *

*

Scroll To Top