Savjet:
Hotspot kod pasa i kako ga liječiti

Hotspot kod pasa i kako ga liječiti

Od svih mogućih stanja kože kod pasa, žarišta su među najčešćima. Vruće točke (Hotspot) mogu imati različite temeljne uzroke i tretmane ovisno o ozbiljnosti.

Ovdje je sve što trebate znati o Hotspotu na psima – od toga što jesu i što ih uzrokuje do toga kako ih liječiti i spriječiti.

Što je Hotspot?

Hotspot poznat i kao akutni vlažni dermatitis, bolna su, crvena područja zaražene kože koja izgledaju nadraženo i ponekad su uzdignuta.

Hotspot kod pasa mogu se pojaviti bilo gdje na tijelu, ali obično se nalaze na licu, vratu, udovima ili bokovima. Veličina i izgled lezija mogu malo varirati na svakom mjestu, ali većina će izgledati slično bez obzira na to gdje se nalaze.

Te se mrlje mogu pojaviti brzo, obično s određenim stupnjem gubitka kose, a postaju mnogo veće za nekoliko dana.

Hotspot na psima mogu biti relativno male i brzo zacijeliti, ali mogu uzrokovati ozbiljnije probleme, poput raširene infekcije ili dubljih ulceracija na koži.

Kako izgledaju vruće točke za pse?

Stvarna žarišna lezija može varirati u veličini, ali je obično crvena, upaljena i neobrađena te može povremeno krvariti.

Područje će postati vlažno i bolno i obično se širi zbog lizanja, žvakanja i/ili češanja.

Hotspot na psima obično izgledaju drugačije od ostalih kožnih oboljenja, poput lišajeva ili šuga, jer je koža vrlo vlažna i upaljena.

Ringworm, kao i neke parazitske infekcije kože, bit će povezani s gubitkom kose, ali su obično suhljeg izgleda u usporedbi s vrućim točkama.

Što uzrokuje Hotspot na psima?

Određene pasmine imaju predispoziciju za kožna oboljenja, uključujući žarišta. Obično pogođene pasmine uključuju zlatne retrivere, mopseve,engleske buldoge i njemačke ovčare.

Većina Hotspota na psima uzrokovana je temeljnim stanjem koje uzrokuje svrbež, prekomjerno lizanje ili prekomjernu vlažnost.

Najčešća stanja uključuju:

Alergije (alergija na buhe, alergija na hranu ili sezonske alergije)

Infekcije uha

Prekomjerna vlaga od plivanja

Pretjerano lizanje zbog dosade

Loša njegovanost

Upala analnih žlijezda

Kako liječiti žarište na psu?

Dok se neke žarišne točke mogu liječiti kod kuće, temeljni uzrok žarišta uvijek treba identificirati, ako je moguće, kako bi se spriječilo pojavljivanje daljnjih žarišta.

Da bi se utvrdio temeljni uzrok, a posebno za velika ili pretjerano zaražena žarišta na psima, potreban je veterinarski pregled.

Još je hitnije ako je zahvaćeno područje:

Ako se rana širi

Stalno krvarenje

Iscjedak scjetka iz rane

Također biste trebali što prije potražiti veterinarsku pomoć ako ne možete spriječiti svog ljubimca da se liže/grebe.

Što će veterinar učiniti za liječenje Hotspota?

Ovisno o ozbiljnosti žarišta, većina veterinara liječit će to područje kombinacijom oralnih antibiotika, lijekova protiv svrbeža i e-ogrlice.

Dodatni lijekovi mogu biti potrebni za liječenje temeljnog uzroka (prevencija buha, lijekovi protiv alergija, lijekovi za uši, itd.).

Ako svom ljubimcu što odvedete na veterinarsku skrb, možete spriječiti daljnju infekciju.

Kućni lijekovi za Hotspot na psima

Ako ne možete odmah otići veterinaru, postoji nekoliko stvari koje možete učiniti kod kuće kako biste zaliječili žarišta.

NE smiju se koristiti ljudski lijekovi poput Neosporina, hidrokortizona i vazelina. Topikalne kreme i masti uzrokuju da psi još više ližu to područje, stoga ih treba izbjegavati ako je moguće.

Slijedite ove korake kako biste pospješili zacjeljivanje žarišta:

Podrežite područje oko žarišta škaricama za pseće dlake (ne škarama). To će omogućiti zahvaćenom području da dobije malo zraka i spriječiti da višak vlage uspori proces zacjeljivanja.

Očistite kožu blagim antiseptičkim sprejom ili maramicom na bazi vode, poput Douxo Chlorhexidine 3% PS jastučića ili antibakterijskog šampona.

Nanesite sprej za liječenje Hotspota koji preporučuje veterinar i koji je siguran ako se poliže.

Stavite e-ogrlicu ili “stožac srama” na svog psa kako biste ga spriječili da grize, liže ili grebe žarište.

Pratite područje radi poboljšanja i znakova zacjeljivanja (smanjeno crvenilo, manje vlage, manja veličina lezije).

Obratite se svom veterinaru radi pregleda za liječenje temeljnog problema i obavijestite ga ako područje ne zacjeljuje ili se pogoršava.

Kako spriječiti Hotspot na psima?

Ključ za sprječavanje žarišta kod pasa je određivanje temeljnog uzroka.

U tome vam može pomoći vaš veterinar, ali općenito je važno da vašeg psa redovito vodite računa o prevenciji buha, redovito šišate svog psa (osobito nakon plivanja), spriječite infekcije uha korištenjem sredstava za čišćenje uha za održavanje i, ako je potrebno, liječite alergije.

Kod nekih pasa sprječavanje dosade interaktivnim igračkama može pomoći u smanjenju pretjeranog lizanja.

Iako je teško u potpunosti spriječiti žarišta, ovi savjeti mogu značajno pomoći u smanjenju rizika od ponovljenih kožnih problema kod pasa.

Foto/obitelj.hr

O nama Obitelj.hr

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Required fields are marked *

*

Scroll To Top