Hrvatska će još jednom pokušati osvojiti titulu GUINNESS WORLD RECORDS naslov! Naime, iduće subote, 6. rujna u selu Jaškovo, kreće tradicionalni Štrudlafest u sklopu kojeg će Karlovačka županija te gradovi Karlovac i Ozalj pokušati napraviti najdužu liniju štrudli na svijetu! Na Štrudlafestu se već radila najduža štrudla te su 2015. ušli u knjigu rekorda s dužinom od 1.479,38 metara. Sada, ... Read More »
Deserti
Feed SubscriptionSlatki hit u kuhinjama: Kremšnite s keksima koje osvajaju
U posljednje vrijeme društvene mreže i kulinarski portali preplavili su recepti za „kremšnite s keksima“, jednostavnu, a izuzetno ukusnu varijantu poznatog deserta. Za razliku od klasičnih kremšnita koje se rade s lisnatim tijestom, ova verzija koristi obične petit kekse ili slične vrste, što znatno skraćuje vrijeme pripreme. Ova poslastica osvojila je domaćice jer se priprema bez pečenja i uvijek uspije. ... Read More »
Vrijeme je kamenica kraljevskih školjaka hrvatskog juga
UZ OVA TRI RECEPTA I SAMI MOŽETE UŽIVATI U SVJETSKI POZNATOJ DELICIJI Početak ožujka s nestrpljenjem očekujemo svake godine. Vrijeme je to kraljice među školjkama – kamenice. Onu malostonsku, Ostrea edulis, više od 20 godina uzgaja obitelj Šare. Upravo su njihovi restorani ovih dana glavno odredište kad je uživanje u ovoj deliciji u pitanju. „Oko blagdana Sv. Josipa kamenica je ... Read More »
Cheesecake sa smokvama – kremasta slastica koja miriše na ljeto
Spoj svježih smokava, kremastog sira i prhke podloge oduševit će i najzahtjevnija nepca. U vrijeme kada smokve zriju na mediteranskom suncu, malo koja slastica može se usporediti s mirisom i okusom svježe ubranih plodova. Cheesecake sa smokvama spaja njihovu prirodnu slatkoću s bogatom kremom od sira, stvarajući desert koji je jednako primamljiv oku koliko i nepcu. Bilo da ga poslužite ... Read More »
Gužvana pita s Malinama
Pita od malina je savršen desert koji spaja sočnost i osvježavajuću kiselost malina s nježnim, prhkim tijestom. Ovaj kolač idealan je za proljetne i ljetne dane kada su maline u sezoni, ali i za hladnije mjesece, kada može donijeti dašak svježine. Lako se priprema, a svaki zalogaj ove pite pravi je užitak za ljubitelje voćnih deserata. Bilo da je poslužite ... Read More »
Pet brzih recepata za vruće ljetne dane
Ljeto je vrijeme kada se svi želimo opustiti i uživati u toplim danima, a kuhanje često pada u drugi plan. No, to ne znači da moramo žrtvovati ukusne obroke. Donosimo vam pet brzih i osvježavajućih recepata koji će vam pomoći da se hranite zdravo i ukusno, čak i kada su temperature visoke. 1. Hladna juha od krastavaca i jogurta Ova ... Read More »
Recepti od vrganja po preporuci Botanista
FRIŠKI VRGANJI HIT SU U JESENSKIM JELIMA Vrijeme je jedne od jesenskih najdražih nam delicija – vrganja. Stotine i stotine ljudi preplavile su šume, a naročito one na Medvednici kako bi ubrali svježe vrganje. Zagrebačka zelena oaza, restoran Botanist iz Remetinečke ceste 1, upravo je poznata po velikim vrganjima u svom vrtu, a ovih dana konačno smo dočekali i ovu ... Read More »
Kako napraviti domaći sladoled i rashladiti se u ljetne dane?
Dok sunce nemilosrdno obasjava grad, a temperature dosežu vrhunac, nema ništa bolje od osvježavajućeg sladoleda koji će nas rashladiti i uljepšati ovo vruće ljeto. Bez obzira jeste li u potrazi za klasikom poput vanilije i čokolade ili želite isprobati neke eksperimentalne okuse, domaći sladoled uvijek je pun pogodak. Slatki užitak iz vlastite kuhinje Priprema sladoleda kod kuće ne samo da ... Read More »
Smokve: Zlato Mediterana i savršenstvo u slasticama
Smokva, voćka s tisućljetnom tradicijom na Mediteranu, već je dugo prisutna u prehrani i kulturi Hrvatske. Njezina bogata povijest, nutritivna vrijednost i izniman okus čine smokvu jednim od omiljenih plodova u Dalmaciji, Istri i na otocima. Smokva se konzumira svježa, sušena, kao sastojak u džemovima, rakijama, ali i u brojnim slasticama. Povijest i Značaj Smokve Smokva (Ficus carica) potječe iz ... Read More »
Fritule sa kremom od Mascarponea
Sastojci: 4 dcl jogurta2 jaja2 paketića Vanilin šećeramalo soli2 žličice šećera20 žlica glatkog brašna1 paketić praška za pecivo1 žlica rakijeulje za prženjeUmiješati sve sastojke, da se dobije glatka smjesa. Ako vidite da vam je smjesa rijetka (da se razlijeva iz žlice) slobodno dodajte još koju žlicu brašna! Vaditi žličicom (i drugom si pomagati odvajati, ili prstom) smjesu i pržiti u ... Read More »