Pita od malina je savršen desert koji spaja sočnost i osvježavajuću kiselost malina s nježnim, prhkim tijestom. Ovaj kolač idealan je za proljetne i ljetne dane kada su maline u sezoni, ali i za hladnije mjesece, kada može donijeti dašak svježine. Lako se priprema, a svaki zalogaj ove pite pravi je užitak za ljubitelje voćnih deserata. Bilo da je poslužite kao užinu, za posebne prigode ili kao završni dio obroka, pita od malina nikada ne ostavlja ravnodušnima.
Ovakve zlaćane i sočne delicije mogu jesti svaki dan. Obožavam sve vrste tijesta i danas upravo jedan takav jednostavan recept koji morate probati.
-350g kora za pitu – phyllo pastry
– 500ml tekućeg slatkog vrhnja ili vrhnja za kuhanje – cooking cream
– 150g šećera – sugar
– 5 jaja – eggs
– ekstrakt od vanilije – vanilla extract
– korica naranče – orange zest
– 200g maslaca – butter
– 125g malina – raspberries
Pomiješati vrhnje, šećer, jaja i koricu naranče.Maslacem premazati jednu koru i na nju staviti drugu koru i nju premazati.Po dvije premazane kore gužvati i slagati u okrugli kalup ili kakav god kalup imate.Isto napraviti s ostatkom kora.Premazati kore ostatkom maslaca i kratko (10 minuta) zapeći na 180 stupnjeva.Izvaditi kore iz pećnice i preliti smjesom s jajima i poslagati maline među kore.Peći još 30 minuta na istoj temperaturi dok ne porumeni.Ohladiti i po želji posuti šećerom u prahu.
Antonia Jagodić