Savjet:
Tri greške zbog kojih se zimnica kvari

Tri greške zbog kojih se zimnica kvari

Mnoge domaćice su već počele s pripremom zimnice po staroj provjerenoj recepturi. Ipak, koliko god da ste iskusni ponekad se desi da omanete i da vam cijeli trud propadne, zbog naizgled bezazlenih propusta. Ovo su najčešće greške koje dovode do toga da se zimnica pokvari i pokvari i pre nego što je došlo vrijeme za konzumaciju.

 1. Nepravilno seriliziranje tegle
  Ako su tegle loše ili nedovoljno sterilne u njima moguda ostati bakterije i razni štetni mikroorganizmi, a koji će dovesti do fermentacije voća i povrća. Da biste izbjegli rizik od ove pojave, važno je da se sterilizacija izvede ispravno.
  Dobro oprane tegle i poklopce poredajte u pleh i stavite u rernu zagrijanu na 180 stupnjevi na nekih 15-20 minuta. Vodite računa i da zimnicu dobro zatvorite, odnosno da poklopac dobro učvrstite kako u njih ne bi ušao zrak.
 2. Upotreba prezrelog voća i povrća
  Prezrelo voće i povrće će mnogo brže raspasti i pokvariti, čak i kada koristite konzervanse. Iako većina misli da će zbog zrelijih plodova zimnica biti slađa i ukusnija, to je velika greška. Birajte čvrste plodove, kojima nije oštećena površina niti imaju po njoj točkice koje ukazuju da skoro propadanje.
 3. Loše mesto za čuvanje
  Da bi zimnica dugo trajala, mora da se čuva na mjestu gdje nema promaje, vlage, toplote i da nije direktno izložena sunčevoj svjetlosti. Sve su to faktori koji utiču na ubrzanu fermentaciju voća i povrća u tegli i njihovo brže kvarenje.

O nama Obitelj.hr

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Required fields are marked *

*

Scroll To Top