Mnoge domaćice su već počele s pripremom zimnice po staroj provjerenoj recepturi. Ipak, koliko god da ste iskusni ponekad se desi da omanete i da vam cijeli trud propadne, zbog naizgled bezazlenih propusta. Ovo su najčešće greške koje dovode do toga da se zimnica pokvari i pokvari i pre nego što je došlo vrijeme za konzumaciju.
- Nepravilno seriliziranje tegle
Ako su tegle loše ili nedovoljno sterilne u njima moguda ostati bakterije i razni štetni mikroorganizmi, a koji će dovesti do fermentacije voća i povrća. Da biste izbjegli rizik od ove pojave, važno je da se sterilizacija izvede ispravno.
Dobro oprane tegle i poklopce poredajte u pleh i stavite u rernu zagrijanu na 180 stupnjevi na nekih 15-20 minuta. Vodite računa i da zimnicu dobro zatvorite, odnosno da poklopac dobro učvrstite kako u njih ne bi ušao zrak. - Upotreba prezrelog voća i povrća
Prezrelo voće i povrće će mnogo brže raspasti i pokvariti, čak i kada koristite konzervanse. Iako većina misli da će zbog zrelijih plodova zimnica biti slađa i ukusnija, to je velika greška. Birajte čvrste plodove, kojima nije oštećena površina niti imaju po njoj točkice koje ukazuju da skoro propadanje. - Loše mesto za čuvanje
Da bi zimnica dugo trajala, mora da se čuva na mjestu gdje nema promaje, vlage, toplote i da nije direktno izložena sunčevoj svjetlosti. Sve su to faktori koji utiču na ubrzanu fermentaciju voća i povrća u tegli i njihovo brže kvarenje.
