Breaking News
Početna / Kuharica / Kokosovo ulje iz vlastite kuhinje

Kokosovo ulje iz vlastite kuhinje

Svi znamo da je pri posjeti trgovine gotovo nemoguće kupiti samo ono što nam treba, pogotovo kad nas s raznih polica nježno dozivaju čokolade, egzotično voće i povrće, slasni jogurti ili pak kakva knjiga za koju nismo ni znali da je trebamo pročitati dok nismo bacili oko na sadržaj i tako nam ostade u rukama. Ovog puta, neplanirano su se u košarici našla dva kokosa. Da, dobro ste pročitali – kokos.

Čitajući o brojnim prednostima i načinima upotrebe kokosovog ulja, a činjenicom i da cijena u trgovinama i nije tako mala, zapitali smo se koliko bi nam vremena trebalo da ga napravimo sami, te da li se zaista isplati uprljati ruke ( a i kuhinju ) za ovaj pothvat. Donosimo kako je teklo stvaranje ulja.

Dva smo kokosa postavili na tvrdu površinu i po sredini ( vodoravno ) lupali čekićem kako bismo ih otvorili. U blizini je stajala plastična posuda kako bismo mogli preliti kokosovu vodu bez da se prolije. Kad smo je izlili, nožem smo izdubili kokosovo meso, odvojili ga od kore što smo bolje mogli, i narezali na sitne kockice.

Pripremite 3 dcl tople do vruće vode i kokosovu vodu koju ste prethodno izvadili. Sve skupa dodajte u mikser i dobro izmiksajte dok se više ne osjete kockice kokosa, već sve postane smjesa.

Uzmite cjedilo i istisnite svu tekućinu u zdjelu. Ne brinite što ima i vode, to će se kasnije odvojiti od samog ulja. Ostavite tekućinu da odstoji preko noći ( ili desetak sati ) na hladnom mjestu, idealno bi bilo u hladnjaku ako imate mjesta. Nakon stajanja, vidjet ćete da se voda odvojila od ulja, te da je na površini čvrsti bijeli sloj – to je ulje. Pripremite suh lonac, tavu ili wok, i ubacite taj bijeli sloj bez ulja, na laganu vatru. Slobodno ga prelomite na dijelove, da se bolje otopi. Kako se zagrijava, sloj postaje sve više tekuć, te će voda ispariti, a u tavi nakon dvadesetak minuta ostati samo ulje.

Ulje spremite u staklenu zdjelicu, te dobro začepite poklopcem. Preporučeno ga je držati na mračnom mjestu ili u hladnjaku. Sad kad je ulje gotovo, evo kako ga možete koristiti:

 • Ulje štiti kožu od štetnih UV zraka
 • Potiče metabolizam
 • Pogodno je za kuhanje na većim temperaturama
 • Odlično je za hidratizaciju kože
 • Savršeno skida šminku s lica
 • Pomaže kod manjih opeklina i rana
 • Može se koristiti za tjeranje komaraca
 • Odlično je za oporavak kose
 • Uz sodu bikarbonu u smjesi uspješno odstranjuje mrlje
 • Koristi se i kao prirodni dezodoran

O nama Obitelj.hr

One comment

 1. Ja ga koristim za skidanje šminke ali kupovni… Budem pogledala gdje nabaviti kokos pa probam sama 🙂

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Required fields are marked *

*

Scroll To Top