Ponedjeljak , 28 studeni 2022
Savjet:
Priča o jeseni

Priča o jeseni

Jesen moje najdraže godišnje doba .Jesen je poznata kao i u američkom engleskom i kanadskom engleskom , jedno je od četiri” umjerena” godišnja doba. Izvan tropskih krajeva, jesen označava prijelaz iz ljeta u zimu, u rujnu (sjeverna hemisfera) ili ožujku (južna hemisfera). Jesen je godišnje doba kada se svjetlosni dan osjetno skraćuje i kada se temperatura znatno snižava. Duljina dana se smanjuje, a duljina noći povećava kako sezona napreduje do zimskog solsticija u prosincu (sjeverna hemisfera) i lipnju (južna hemisfera). Jedna od njegovih glavnih značajki u umjerenoj klimi je upečatljiva promjena boje lišća listopadnog drveća dok se pripremaju za opadanje.

Riječ jesen  izvedena je iz latinskog autumnus, arhaičnog auctumnus, vjerojatno iz drevnog etruščanskog korijena autu- i ima unutar sebe konotacije prolaska godine.Alternativne etimologije uključuju proto-indoeuropsko .

Nakon grčke ere, riječ se nastavila koristiti kao starofrancuska riječ autompne (automne na modernom francuskom) ili autumpne na srednjoengleskom , a kasnije je normalizirana na izvorni latinski. U srednjem vijeku rijetki su primjeri njegove uporabe već u 12. stoljeću, no do 16. stoljeća postaje uobičajena.

Prije 16. stoljeća žetva je bio izraz koji se obično koristio za označavanje sezone, kao što je to uobičajeno u drugim zapadnogermanskim jezicima do danas (usp. nizozemski herfst, njemački Herbst i škotski hairst). Međutim, kako je sve više ljudi postupno prelazilo s obrade zemlje na život u gradovima, riječ žetva izgubila je vezu s dobom godine i počela se odnositi samo na stvarnu aktivnost žetve, a jesen, kao i jesen, počele su zamjenjivati to kao referenca na godišnje doba.

Alternativna riječ jesen za sezonu vuče porijeklo iz starih germanskih jezika. Točna derivacija je nejasna, a staroenglesko fiæll ili feallan i staronordijsko fall mogući su kandidati. Međutim, sve ove riječi imaju značenje “pasti s visine” i jasno su izvedene ili iz zajedničkog korijena ili jedna iz druge. Izraz je počeo označavati godišnje doba u Engleskoj u 16. stoljeću, skraćenica srednjoengleskih izraza poput “opadanje lišća” i “jesen godine”. Usporedite porijeklo proljeća od “proljeća lista” i “proljeća godine”.

Tijekom 17. stoljeća Englezi su počeli emigrirati u nove sjevernoameričke kolonije, a doseljenici su sa sobom ponijeli i engleski jezik. Dok je izraz pad postupno postao gotovo zastario u Britaniji, postao je uobičajeniji termin u Sjevernoj Americi.

Naziv “backend”, nekad uobičajeni naziv za godišnje doba u sjevernoj Engleskoj, danas je uglavnom zamijenjen nazivom jesen. Uživajte u ovom godišnjem dobu!

Foto/obitelj.hr

O nama Obitelj.hr

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Required fields are marked *

*

Scroll To Top