Ponedjeljak , 28 studeni 2022
Savjet:
Rogač – jefitinija, a ukusna zamjena za orah

Rogač – jefitinija, a ukusna zamjena za orah

Rogač je sve popularnija biljka, naročito kod pobornika zdravije ishrane. Zbog važnih nutritivnih sastojaka, pristupačne cijene, kao i svog specifičnog ukusa, mahune ove biljke, najčešće u samljevenom obliku, sve češće postaju sastojak mnogih recepata. Po čemu je rogač tako poseban?
Rogač se vjekovima upotrebljavao kao namirnica veoma važna za ishranu ljudi, ali i ishranu stoke, prvenstveno zbog svojih visokih nutritivnih vrijednosti. Ovome naročito pogoduje činjenica da se osušene mahune rogača mogu čuvati i po nekoliko godina.
Ako se dogodi da arabika koja je omiljena kava na svijetu nestane, rogač bi je mogao zamijeniti, jer se rogač sve više upotrebljava i kao zdrava zamjena za kavu.
Ova biljka može da se koristi kao izvjesna zamjena za kakao od kojeg nastaje čokoladu. Sjemenke rogača imaju ukus koji je vrlo sličan čokoladi. Ipak, u ishrani se najčešće koriste same mahune, koje su slatkastog ukusa. Mahune se melju i proizvodi se brašno od rogača, koje se na najrazličitije načine upotrebljava u ishrani.
Mahune rogača bogate su ne samo saharozom, već i proteinima, sadrže vitamine A i B, i veliki broj minerala, a imaju jako malo kalorija, što ovu biljku čini naročito specifičnom. Rogač u manjim porcijama sadrži i masti, tanine, mineralne soli i vlakna. Zbog svih svojih hranljivih i ljekovitih svojstava, rogač se često u vidu čaja ili kao dodatak u različitim biljnim mješavinama koristi za liječenje više zdravstvenih problema: problema s varenjem i digestivnim traktom, problema s povišenim kolesterolom, ali i problema sa prekomjernom tjelesnom težinom.
Mahune rogača mogu da se koriste i svježe, ali se najčešće melju i prže. Kod nas, za rogač se kaže da je orah za siromašne. Zbog jako povoljne cijene, 100 grama mljevenog rogača košta pedesetak dinara, rogač se koristi u kolačima kao zamjena za orah.(Moje Zdravlje Fb)

Foto/chabod.org

O nama Obitelj.hr

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Required fields are marked *

*

Scroll To Top