Breaking News
Početna / Kuharica / Pekmez od smokava

Pekmez od smokava

Domaći pekmez podsjeća nas na naninu (bakinu) kuhinju, jednostavan recept s osnovnim sastojcima i bez kompliciranja koji rezultira veoma ukusnim pekmezom. Njegova priprema je također jednostavna, no dugotrajna. Prije pripreme sterilizirajte 2 – 3 manje staklenke za svaki kilogram svježih smokvi.
Sastojci
1 kg smokava
200 g šećera
Priprema
Očistite smokve od peteljki i ako imaju deblju kožicu, odstranite je.
Narežite ih na četvrtine.
Smokve dodajte u dublji lonac i stavite na srednje jaku vatru.
Dodajte šećer i dobro promiješajte.
Uz povremeno miješanje kuhajte pekmez 2 sata od kada je provirio.
Gusti pekmez punite u sterilizirane staklenke dok je vruć i dobro ih zatvorite.
Pekmez od smokava bez šećera
Kako bi napravili što zdraviji pekmez u njega nećemo dodavati šećer, već iskoristiti onaj prirodno prisutan u voću. Sok limuna i naranče osvježit će pekmez i dati citrusnu aromu. Ako volite cimet, možete ga dodati kako bi dobili još kompleksiji okus pekmeza. Navedeni sastojci dovoljni su za 3 – 4 manje staklenke.
Sastojci
1,5 kg svježih smokava
sok 1 naranče
sok 2 limuna
1 žličica cimeta
Priprema
Smokve očistite i ogulite po potrebi, a zatim narežite na četvrtine.
Ocijedite naranču i limune.
U lonac dodajte smokve i cimet.
Stavite na srednje jaku vatru i uz često do povremeno miješanje kuhajte oko sat vremena ili malo duže ako želite gušći pekmez.
Ocijedite naranču i limun i njihov sok dodajte u pekmez pred kraj kuhanja.
Vrućim pekmezom punite sterilizirane staklenke.
Pekmez od smokava s narančom
Ovaj pekmez jako je ukusan i spaja dvije ukusne i mirisne voćke. Ako imate lavandu u vrtu, ovaj recept je izvrstan način da ju iskoristite u pripremi jela. Ipak oprezno s ovim začinskim biljem jer ima veoma intenzivnu aromu, stoga dodajte malu količinu (četvrtinu male žličice). U ovaj pekmez potrebno je dodati Želin koji omogućuje da pekmez ne kuhamo dugo vremena, već da se očuva svježina voća. Pripremite 3 – 4 manje staklenke za pripremu pekmeza po receptu.
Sastojci
1 kg svježih smokava
2 naranče
220 g šećera
25 g želatina (1 pakiranje)
1 žličica cimeta
par cvjetića lavande
Priprema
Smokve ogulite po potrebi i narežite na četvrtine. Naranče ogulite i očistite ih od bijelih, gorkih opni.
Voće zajedno usitnite štapnim mikserom.
Pomiješate usitnjene smokve i naranče sa šećerom i želatina te stavite u lonac na srednje jaku vatru.
Nakon što zakuha ostavite na vatri još dodatnih 10 minuta.
Na kraju dodajte cimet i cvjetiće lavande.
Vrućim pekmezom napunite staklenke.

smokve

preuzeto(https://www.facebook.com/groups/2457775647847034)

Nađi nas i na Facebooku!

O nama Obitelj.hr

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Required fields are marked *

*

Scroll To Top