Savjet:
Koliko su opasne bodlje morskog ježa?

Koliko su opasne bodlje morskog ježa?

Zapravo, morski ježevi zapravo ne napadaju ljude. Nisu agresivna bića i obično se kreću sporo. Ubodi su obično posljedica slučajnog dodira čovjeka i morskog ježa.

Bodlje morskog ježa način su obrane kada se osjeti ugroženim. Postoje mnoge vrste morskih ježeva s bodljama koje se razlikuju po oštrini i duljini. Bodlje nekih vrsta ispunjene su otrovom, dok druge nisu. Ali čak i bez otrova, bodlje su učinkovit i bolan obrambeni alat.
Neke vrste morskih ježeva imaju još jedan bolni alat za zaštitu koji se zove pedicelarije, sićušne strukture nalik kandžama koje vam mogu zgrabiti kožu i ubrizgati bolan otrov.

Ne shvaćajte olako ubod morskog ježa. Osim infekcije, mogli biste pretrpjeti teže posljedice ako se otrov nakupi u vašem sustavu. Neuobičajeni, ali mogući učinci su nesvjestica, grčevi mišića i otežano disanje. Ako se ne liječi u dovoljnoj količini, otrov može biti smrtonosan.
Ako dođe do uboda idite odmah liječniku da ukloni sve preostale bodlje—Ako postoje bodlje koje ne možete ukloniti ili su prebolne za uklanjanje, trebali biste zakazati sastanak s liječnikom koji može ukloniti bodlje s posebnim medicinskim alatima.

Foto/Jasna Šarić

O nama Obitelj.hr

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Required fields are marked *

*

Scroll To Top