Savjet:
Zaštitite se od pčela i drugih ubodnih insekata

Zaštitite se od pčela i drugih ubodnih insekata

Ljeto je sezona za mnoge prekrasne stvari. Vrtlarstvo, igranje vani, roštilj u dvorištu i jednostavno uživanje u dugim ljetnim danima na sjeverozapadu. Također je sezona pčela, osa i drugih insekata koji grizu i bodu.

Komarci mogu prenijeti virus Zapadnog Nila i najaktivniji su u sumrak, no neki će ugristi tijekom dana, osobito u sjenovitim područjima. Lako je smanjiti rizik od uboda komarca uklanjanjem staništa komaraca oko kuće i dvorišta. Također je dobro nositi hlače i majice dugih rukava u sumrak i koristiti sredstvo protiv komaraca.

Dok je većina pčela i stršljenova fokusirana na skupljanje hrane, ako se osjete ugroženima, branit će sebe ili svoja gnijezda ubodom. Iako većina pčela obično ubode samo jednom, ose i stršljeni mogu ubosti više puta.

Reakcije na ubode insekata mogu varirati u ozbiljnosti od manjih do potencijalno smrtonosnih. U većini slučajeva, ubodi pčela i drugi ubodi samo su blago neugodni, uzrokujući kratku, oštru bol s malim oteklinama i crvenilom. No, ako ste alergični na pčele ili vas više puta ubodu, ozbiljnija reakcija može zahtijevati hitnu liječničku pomoć. Alergijska reakcija na ubod pčele ili ose pokreće oslobađanje histamina i drugih kemikalija u tijelu koje mogu izazvati teške reakcije, kao što su:

Svrbež i osip po cijelom tijelu

Oticanje grla i jezika

Teškoće u disanju

Vrtoglavica i mučnina

Grčevi u želucu i proljev

Nagli pad krvnog tlaka, što dovodi do šoka, au nekim slučajevima i do gubitka svijesti

Svatko s bilo kojim od gore navedenih simptoma treba odmah potražiti liječničku pomoć!

Ako vas ubode pčela, brzo uklonite žalac brisanjem gaze preko područja ili struganjem noktom po žalcu. Nikada nemojte stiskati žalac ili koristiti pincetu jer to može uzrokovati oslobađanje više otrova.

Nakon svakog uboda operite mjesto uboda sapunom i vodom. Ako primijetite crvenilo, toplinu ili oteklinu oko uboda, stavite hladan oblog i uzmite antihistaminike koji se izdaju bez recepta (kao što je Benadryl).

Sljedeći savjeti mogu vam pomoći smanjiti rizik od uboda.

Budite oprezni kada pijete slatke napitke vani. Provjerite limenke i slamke prije nego što pijete iz njih.

Držite hranu i piće pokrivene ili ispod paravana kada jedete na otvorenom.

Čvrsto pokrijte posude za hranu i kante za smeće.

Nosite zatvorene cipele kada hodate vani.

Izbjegavajte nošenje svijetlih boja ili cvjetnih printova.

Izbjegavajte nošenje mirisnih parfema, kolonjske vode, losiona ili proizvoda za kosu.

Ne nosite široku odjeću koja može zarobiti ubode insekte između tkanine i vaše kože.

Budite oprezni kada kosite travnjak ili podrezujete oko kuće. Ove aktivnosti mogu uznemiriti gnijezdo stršljena ili žutog prsluka.

Ako vidite pčele ili ose kako lete okolo, ostanite mirni i polako se udaljite. Udaranje pčele ili ose može izazvati ubod.

Ako mislite da ste ikada imali alergijsku reakciju na ubod pčele, ose ili stršljena, trebali biste razgovarati sa svojim liječnikom o mogućnostima prevencije i liječenja.

foto/screenshot

O nama Obitelj.hr

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Required fields are marked *

*

Scroll To Top