Savjet:
Psi ,vrućine i kako im pomoći u slučaju toplinskog udara

Psi ,vrućine i kako im pomoći u slučaju toplinskog udara

Svi volimo sunčane ljetne dane provoditi vani sa svojim krznenim prijateljima, ali uživanje u toplijem vremenu može biti opasno. Kako temperature počnu rasti, vlasnici kućnih ljubimaca trebali bi obratiti posebnu pozornost na svoje ljubimce kako bi razumjeli njihova ograničenja i poduzeli dodatne mjere opreza u ovo toplije vrijeme kako se vaš zabavni dan na suncu ne bi pretvorio u odlazak veterinaru. 

Ajmo redom :

NIKADA NE OSTAVLJAJTE SVOJE LJUBIMCE U PARKIRANOM AUTOMOBILU!
Ni na minutu! Čak ni s uključenim autom i uključenom klimom. Za toplih dana, temperature u vozilu mogu brzo porasti do opasnih razina. Na primjer, na dan od 30 stupnjeva, temperatura u automobilu s blago otvorenim prozorima može doseći 50 stupnja u roku od 10 minuta. Nakon 30 minuta temperatura će doseći 60 stupnjeva i više. Vaš ljubimac može pretrpjeti nepovratno oštećenje organa ili umrijeti. Naučite kako pomoći kućnom ljubimcu koji je ostao u vrućem automobilu tako što ćete poduzeti akciju ili pozvati pomoć.
Pazite na vlažnost!
“Važno je zapamtiti da na vašeg ljubimca može utjecati ne samo temperatura okoline, već i vlažnost”.”Životinje dahću kako bi isparile vlagu iz pluća, što im oduzima toplinu iz tijela. Ako je vlaga previsoka, ne mogu se rashladiti i temperatura će im skočiti do opasne razine – vrlo brzo.”

Mjerenje temperature psu brzo će vam reći postoji li ozbiljan problem. Temperatura pasa ne smije prelaziti 38 stupnja.
Ograničite vježbanje u vrućim danima!
Budite oprezni kada vježbate svog ljubimca. Prilagodite intenzitet i trajanje vježbanja u skladu s temperaturom. U vrlo vrućim danima ograničite tjelovježbu na rane jutarnje ili večernje sate, a posebno budite oprezni s kućnim ljubimcima s bijelim ušima, koji su podložniji raku kože, i kućnim ljubimcima kratkog nosa, koji obično otežano dišu. Asfalt se jako zagrije i može izgorjeti šape vašeg ljubimca, stoga prošetajte psa po travi ako je moguće. Uvijek nosite vodu sa sobom kako vaš pas ne bi dehidrirao.

Kućni ljubimci drugačije reagiraju na toplinu od ljudi. (Psi se, na primjer, znoje prvenstveno kroz noge.)

Osigurajte dovoljno hlada i vode
Svaki put kada je vaš ljubimac vani, pobrinite se da ima zaštitu od vrućine i sunca te puno svježe, hladne vode. U toplinskim valovima dodajte led u vodu kada je to moguće. Sjena drveća i cerade su idealni jer ne ometaju protok zraka. Kućica za pse ne pruža olakšanje od vrućine – zapravo, pogoršava situaciju.
Ohladite svog ljubimca iznutra i izvana. I uvijek osigurajte vodu, bilo da su vaši ljubimci unutra ili vani s vama.

Čuvajte svog ljubimca od pregrijavanja u zatvorenom ili vani pomoću rashladnog omotača, prsluka ili prostirke. Namočite ove proizvode u hladnoj vodi i ostat će hladni (ali obično suhi) do tri dana. Ako vaš pas ne smatra kupke stresnim, provjerite uživaju li u rashlađivanju.
Pazite na znakove toplinskog udara
Ekstremne temperature mogu uzrokovati toplinski udar. Neki znakovi toplinskog udara su teško dahtanje, caklene oči, ubrzan rad srca, otežano disanje, pretjerana žeđ, letargija, groznica, vrtoglavica, nedostatak koordinacije, obilna salivacija, povraćanje, tamnocrveni ili ljubičasti jezik, napadaji i nesvjestica.

Životinje su posebno izložene riziku od toplinskog udara ako su vrlo stare, vrlo mlade, pretile, nisu uvjetovane za dugotrajno vježbanje ili imaju bolesti srca ili dišnog sustava. Neke pasmine pasa – poput Boksera, Mopsa, Shi -tzu i drugih pasa i mačaka s kratkim njuškama – će puno teže disati na ekstremnoj vrućini.
Kako liječiti kućnog ljubimca koji pati od toplotnog udara
Premjestite svog ljubimca u hladovinu ili u klimatizirani prostor. Stavite ledene obloge ili hladne ručnike na njihovu glavu, vrat i prsa ili ih prelijte hladnom (ne hladnom) vodom. Pustite ih da piju male količine hladne vode ili ližu kockice leda. Odnesite ih izravno veterinaru.

Uzmite plastične zdjelice i ostavite na raznoraznim mjestima da psi i ostale životinje uvijek mogu naći vodu da piju.

Foto /Željana Dumanić Krstanović

O nama Obitelj.hr

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Required fields are marked *

*

Scroll To Top