Osvježavajući spoj jogurta, krastavaca i začina osvojio je svijet – donosimo vam i autentičan recept za savršen domaći caziki
Grčka kuhinja poznata je po svojim mediteranskim okusima, svježim sastojcima i jednostavnosti pripreme. Među brojnim jelima jedno se posebno ističe kao savršen prilog ljetnim obrocima – caziki (tzatziki). Riječ je o hladnom umaku od jogurta, svježeg krastavca, češnjaka i maslinova ulja, koji je postao neizostavan dio stolova diljem svijeta.
Tzatziki se tradicionalno poslužuje uz giros, souvlaki, pečeno meso ili kao dip uz kruh pita. Iako jednostavan, pravi caziki zahtijeva pažljivo birane sastojke i kratko vrijeme pripreme. Njegova čar leži u savršenoj ravnoteži između kremaste teksture i svježine, što ga čini idealnim i kao samostalan obrok u toplim danima.
Recept za domaći caziki
Vrijeme pripreme: 15 minuta
Količina: za 4 osobe
Sastojci:
- 400 g grčkog jogurta (gustog)
- 1 veći svježi krastavac
- 2-3 češnja češnjaka
- 2 žlice maslinovog ulja
- 1 žlica vinskog ili jabučnog octa (ili limunov sok)
- Sol i papar po ukusu
- Nekoliko listića svježeg kopra (po želji)
Priprema:
- Krastavac naribajte i dobro ocijedite kako bi umak ostao gust. Po želji ga možete i oguliti.
- Češnjak sitno nasjeckajte ili protisnite.
- U zdjeli pomiješajte jogurt, naribani krastavac, češnjak, maslinovo ulje, ocat ili limunov sok.
- Posolite, popaprite i dodajte sitno nasjeckani kopar ako ga koristite.
- Umak dobro promiješajte i ostavite u hladnjaku najmanje 30 minuta prije posluživanja kako bi se okusi povezali.
Savjet:
Tzatziki će biti još ukusniji ako odstoji preko noći. Poslužite ga hladnog, uz topli pita kruh, pečeno meso ili kao prilog uz roštilj.

Tzatziki je primjer kako jednostavna jela mogu biti nevjerojatno ukusna i svestrana. Bez obzira uživate li ga kao dodatak ručku ili laganu večeru, ovaj grčki klasik donosi dašak Mediterana na svaki stol.
Foto / Obitelj.hr