Rižot je jedno od onih jela koje oduševljava svojom jednostavnošću, ali i mogućnošću beskonačnih varijacija. Bilo da preferirate bogate okuse mora, aromatične gljive ili klasični parmezan, rižot je savršen izbor za svaku priliku. Uz nekoliko osnovnih sastojaka i malo strpljenja, možete pripremiti kremasti i ukusni obrok koji će impresionirati svakog gurmana.
Donosimo vam recepat za rižot koji će zadovoljiti različite ukuse i pokazati vam koliko je lako pripremiti ovo popularno jelo kod kuće.
Klasični rižot s parmezanom
Sastojci:
300 g Arborio riže
1 l povrtnog temeljca
1 glavica luka, sitno nasjeckana
2 češnja češnjaka, sitno nasjeckana
100 ml bijelog vina
50 g maslaca
50 g ribanog parmezana
Maslinovo ulje
Sol i papar
Priprema:
Zagrijte povrtni temeljac i držite ga toplim na laganoj vatri.U velikoj tavi zagrijte maslinovo ulje i dodajte sitno nasjeckani luk. Pirjajte dok luk ne postane staklast.Dodajte nasjeckani češnjak i pržite još minutu.Dodajte rižu i pržite dok ne postane staklasta, oko 2 minute.Ulijte bijelo vino i miješajte dok tekućina ne ispari.Postupno dodavajte temeljac, po jednu kutlaču odjednom, neprestano miješajući dok riža ne upije tekućinu. Nastavite dok riža ne postane kremasta, ali al dente, oko 18-20 minuta.Maknite s vatre, dodajte maslac i ribani parmezan te dobro promiješajte. Začinite solju i paprom po ukusu.Poslužite odmah, uz dodatak još malo ribanog parmezana na vrhu.
Dobar tek
