Savjet:
Egzotične životinje kao ljubimci

Egzotične životinje kao ljubimci

Gotovo svi ljudi vole životinje, neki manje, neki više.Na spomen kućnog ljubimca odmah pomislite na psa,mačku ili eventualno zlatnu ribicu? Niste jedini. Kažu da je pas čovjekov najbolji prijatelj, a vlasnici pasa su otvoreni i pristupačni ljudi. Mačke su za povučenije osobe sa izraženom individualnošću, a zlatne ribice ljubimac za djecu. Ovako otprilike izgleda slika o kućnim ljubimcima. Je li to baš točno?
Što sa onim neobičnim ljudima, da ne kažemo “čudacima“, koji preferiraju egzotičnije životinje? Osuđujete li ljude prema tipu životinja koje vole – gle njega/nju, ima zmiju u kući, fuuuj! Razmišljate li ikada o tome da svaka životinja ima svoje mjesto u hranidbenom lancu i da sve imaju pravo na život? Mnogima se krv ledi u žilama na spomen tarantula, zmija, guštera i škorpiona, pogotovo kad zamisle te životinje u kući ili stanu. Vjerojatno ste puno puta u životu naišli na ljude koji gaze ili lupaju predmetima paukove po zidovima ili ubijaju zmije u vrtovima, ne sluteći da su oni zapravo korisni.

 

Egzotične životinje nisu životinje koje, tek tako, slobodno uzmete iz prirode i stavite u terarij, to su životinje uzgojene u zatočeništvu, većinom kupljene od uzgajivača. Njihova namjena je obrazovanje, upoznavanje novih vrsta i staništa, njihove nastambe su lijepe dekoracije u prostoru, a na kraju – to su kućni ljubimci koje obožavate gledati! Da, gledati. Egzotične životinje nisu kao pas i mačka, njih ne možete maziti i stavljati pod dekicu navečer uz film, ali možete uživati u pogledu na mali ekosustav ukoliko lijepo uredite terarij.
Nije lako odabrati egzotičnog ljubimca. Ako imate strah od malih kućnih paukova, teško da ćete odlučiti nabaviti škorpiona ili tarantulu koja naraste do 20 centimetara. Sa ovim ljubimcima se oprezno rukuje, ne smijete ih uznemiravati kako vas ne bi napali i ozlijedili. Ne morate se bojati, ali morate poštovati životinju koja se osjeća ugroženo i brani svoj teritorij kada čistite ili stavljate hranu i vodu u terarij.
Prije nego što se odlučite nabaviti životinju, svakako razmislite o nekoliko stvari. Prvo što se morate zapitati jest želite li stvarno takvu životinju i možete li osigurati barem minimalne uvjete za život. Za početak, treba dovoljno prostora u mirnijem dijelu stana ili kuće za njihove nastambe, a kad se odlučite gdje ćete smjestiti, treba je i izraditi. Terariji se izrađuju po mjeri ili kupuju gotovi, pazite da odgovaraju veličinom i tipom. Neke vrste trebaju više terarije, a neke šire, ovisno o prirodnom staništu. Možete se sami uhvatiti posla pa izraditi okvir terarija ili, ako niste dovoljno vješti, platite i prepustite nekome da to učini za vas. Kada napravite terarij, možete početi s uređivanjem. Također, pazite da uređenje odgovara prirodnom okolišu vašeg budućeg ljubimca. Pažljivo izaberite podlogu, skrovišta, rasvjetu, grijanje, posudice za vodu i hranu i ostale dekorativne dodatke (biljke,kamenje i sl.).
Sljedeća bitna stvar je hrana. Većina egzotičnih životinja konzumira živu hranu što znači da morate biti spremni uzgajati miševe, štakore, cvrčke, crviće ili žohare, ovisno o životinji. Druga opcija je kupovanje, ali morate voditi računa o tome da drugi uzgajivači možda neće imati hrane baš kad vama ponestane i time dovodite zdravlje vašeg ljubimca u opasnost. Neke vrste zahtijevaju poseban režim prehrane, pomiješanu biljnu i životinjsku hranu, te dodatke kao što su vitamini i kalcij.

 

Svakako se raspitajte i o veterinaru u vašoj blizini, za slučaj da vaš ljubimac ima problem. Ako nabavljate zmije otrovnice, vodite računa o dostupnosti protuotrova.
Tek kada sve dobro proučite o željenoj vrsti, namjestite terarij i prilagodite uvjete, možete nabaviti životinju. Za svaku životinju je promjena okoline stres, tako da se ne trebate čuditi ako je u prvih tjedan dana malo sramežljiva i ne pokazuje se često. Čim se prilagodi, postat će pravi mali ljubimac kojeg možete satima promatrati i uživati.
Na kraju vas želimo upozoriti da nikako ne puštate niti jednu egzotičnu životinju u prirodu. Vaši ljubimci najčešće ne prežive u ovim umjerenim klimatskim uvjetima budući da dolaze iz drugih krajeva Zemlje, najčešće tropa. Ako se više ne stignete brinuti ili vam je postalo preskupo, radije poklonite vašeg ljubimca nekome s iskustvom. Rijetko, egzotične životinje mogu biti prijenosnici bolesti, pa se može dogoditi da vaš pušteni ljubimac zarazi životinje u prirodi. Osim opasnosti za druge životinje, postoji opasnost i za ljude, a sigurno ne želite da netko slabijeg srca doživi srčani udar kada naiđe na veći primjerak pitona kako slobodno gmiže po dvorištu. Sve što se odnosi na ljubimce, odnosi se i na njihovu živu hranu – ne puštajte kukce i miševe u prirodu jer mogu prouzročiti štetu. Nitko ne želi najezdu miševa ili žohara u svojoj zgradi ili kvartu. Naravno, uz sve navedeno, valja spomenuti i mogućnost da vaša životinja preživi, nađe partnera i razmnoži se, a to može dovesti do invazije i potiskivanja naših autohtonih vrsta. Primjer su vrlo popularne crvenouhe kornjače koje su vlasnici puštali u jezera i sada su skoro u potpunosti istisnule našu autohtonu vrstu – barsku kornjaču. Puštanje vašeg ljubimca u prirodu nikome neće koristiti. Zapamtite, egzotični ljubimci nisu za svakoga, zahtijevaju zrele i odgovorne vlasnike!

 

 

Sonja

O nama Obitelj.hr

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Required fields are marked *

*

Scroll To Top