Savjet:
Vlatko Stefanovski i Tanec najavili zajednički koncert u Lisinskom

Vlatko Stefanovski i Tanec najavili zajednički koncert u Lisinskom

Jedinstveni fusion Vlatka Stefanovskog i Taneca, dva najpoznatija makedonska glazbena brenda, jamče nezaboravan scenski spektakl 27. rujna u Lisinskom.

Vlatko Stefanovski je u svojoj gotovo pet desetljeća dugoj karijeri više puta nastupao s Tanecom u Makedoniji i inozemstvu. Te suradnje uvijek ističe kao posebno značajne i inspirativne za njegovu glazbu, ali i za makedonsku glazbenu kulturu u cjelini. Folklorni motivi su, rekli bismo, neizostavan i dominantan element njegove glazbe pa je ova suradnja s Tanecom, koja se dogodila u jesen 2021. godine u obliku koncertnog albuma objavljenog na DVD-u, bila logičan korak naprijed nakon njihovih dosadašnjih jednokratnih zajedničkih nastupa.

Zbog visokog ugleda orkestra Tanec i gitarskog virtuoza Vlatka Stefanovskog, kao skladatelj/aranžer obrada folklornih tema angažiran je Damir Imeri, vrhunski makedonski instrumentalist i autor. Njemu je povjereno da glazbeno spoji ova dva izvođača na dostojanstvenoj, jednako vrhunskoj razini. Kombinacija se pokazala uspješnom i ovaj prestižni glazbeni projekt niže izvanredne koncerte. Osim premijernog nastupa na „Jesenskom glazbenom festivalu“ u Skoplju, Stefanovski i Tanec su dosad uspješno nastupali na poznatom mariborskom festivalu LENT, kao i na prestižnim ljetnim pozornicama u Makedoniji, u amfiteatru na ruševinama antičkog grada Heraklee u Bitoli i u antičkom teatru u Ohridu.

Vlatko Stefanovski jedan je od najznačajnijih jazz-rock gitarista ovog dijela Europe koji je i svjetski poznat po svojim nevjerojatnim izvedbama na gitarama. Njegova maestralnost seže u melodije koje malo tko može odsvirati upravo radi njegovih kombinacija etno-jazza, rocka, jazz fusiona i blues glazbe. Stefanovski ima dugogodišnju uspješnu karijeru. Poznat je po brojim projektima, počevši kao jedan od osnivača i dugogodišnji član grupe Leb i sol, zatim kao samostalni glazbenik i filmski skladatelj te po suradnjama s Miroslavom Tadićem i sastavom V3 Trio.

Tanec, nacionalni folklorni ansambl Sjeverne Makedonije, prvi je profesionalni folklorni ansambl u Makedoniji, osnovan 1949. godine s ciljem prikupljanja i njegovanja makedonskih tradicijskih pjesama i plesova, narodnih nošnji i glazbala te predstavljanja bogate kulturne riznice makedonskog naroda kroz vrhunski glazbeni izričaj. Naziv ansambla Tanec značenjem simbolizira makedonski narodni ples. Djeluje kao svojevrsni pokretni muzej makedonskog bogatstva, šireći ljepotu makedonskih plesova i pjesama cijelim svijetom. Tanec je dosad nastupio na više od 5000 koncerata i festivala, pred punim koncertnim dvoranama u New Yorku, Sydneyju, Melbourneu, Tel Avivu, Rimu, Parizu, Londonu, Montrealu, Torontu i brojnim drugim svjetskim prijestolnicama.

Ulaznice su dostupne preko sustava Eventim i Ulaznice.hr, a od 29. kolovoza i na blagajnama Lisinskog.

press/cmctv

O nama Obitelj.hr

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Required fields are marked *

*

Scroll To Top