Savjet:
Vježbe za starije

Vježbe za starije

Samo zato što ste stariji od 60 godina, ne znači da se možete prestati brinuti o vašem tijelu. Naprotiv, za osobe zrelije dobi važno je da, ako već nisu, započnu zdrav način života kako bi imali što duži i kvalitetniji život. Starost ne predstavlja ograničenje za vježbanje i svaka je osoba, neovisno o dobi, sposobna za određenu vrstu tjelesne aktivnosti.

Vježbanje smanjuje rizike od krvožilnih bolesti (koje su glavni uzrok smrtnosti u svijetu!), povećava učinkovitost pluća, jača kosti i mišiće, omogućuje bolju funkciju zglobova i jača imunitet.  Što se pozitivnih psiholoških učinaka vježbanja tiće, time gradite samopouzdanje, trošite energiju što omogućava lakši i bolji san, te ćete općenito biti više poletni.

 

Prije početka vježbanja potrebno je savjetovati se s liječnikom. Pitajte da li postoje neke aktivnosti koje bi trebali izbjegavati s obzir na vašu povijest bolesti. Ako niste bili aktivni neko vrijeme, krenite polako. Važno je da  tjelesnu aktivnost prilagodite svojim sposobnostima i zdravstvenom stanju. Izradite svoj program vježbanja, malo po malo. Vježbe možete podijeliti na više setova kroz dan po 10 min. Ne zaboravite se zagrijati prije aktivnosti  i uvijek imajte pri ruci vodu. Nemojte  preskakati vježbe a motivirajte se postavljajući si kratkotrajne ciljeve poput poboljšanja raspoloženje i povećanja razine energije a ne ciljeve poput gubitka težine, za koje je potrebno više vremena da se postignu.

Vježba nikad ne bi smjela uzrokovati bol ili neugodu. Ako osjetite vrtoglavicu ili gubljenje daha, pojavu boli/pritiska u prsima ili izbijanje hladnog znoja odmah prestanite vježbati i javite se svom liječniku.

Preporuke za vježbanje su sljedeće: vježbanje treba biti redovito, barem 2–3 puta tjedno (idealno 5 puta), odgovarajućeg trajanja (min. 25 min.) te intenzitet treba prilagoditi mogućnostima starije osobe. Neke od aktivnosti koje se preporučaju su pješačenje, trčanje, vožnja bicikla, sobna gimnastika, plivanje te tenis/stolni tenis.

Kako bi vam vježbanje bilo zanimljivije nagovorite svog supruga i prijatelje da vam se pridruže. Tako ćete moći motivirati jedni druge i uživati u zajedničkom druženju.

Razmislite koja od ovih aktivnosti vam najbolje odgovara i krenite!

 

Piše: Maja Kranjčec

O nama Obitelj.hr

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Required fields are marked *

*

Scroll To Top