Četvrtak , 23 ožujak 2023
Savjet:
Stevija kao lijek ali i dobar odabir za prestanak pušenja

Stevija kao lijek ali i dobar odabir za prestanak pušenja

Svako zna da je pušenje loše po zdravlje i da je vrlo teško ostaviti ga. Nikotin je veoma opasan i zarazan, čineći da žudite za njim sve više. Ako se želite ostaviti pušenje, ovaj prirodan lijek je najbolji za vas.
Nedavna istraživanja koja su sprovedena u Njemačkoj, pokazala su da ova biljka pomaže da ostavite nikotin i alkohol i uspješno suzbija ponovnu želju za tim. Ona blokira signale u vašem mozgu koji vam šalju želju za nikotinom. Ako želite da ostavite pušenje, dovoljno je da konzumirate vrlo malu količinu.
Stevija pripada redu krizantema i potiče iz Paragvaja. Često je prije toga korištena kao zaslađivač, dok nije otkriveno medicinsko djelovanje. Možete je naći u vidu tekučine ili praška i zdravo je koristiti je u ishrani.
Stevija se također preporučuje za sve one koji žele da smršave i unormale krvni tlak. Dobro je i za dijabetičare. Možete je koristiti kao masku za lice kako biste zategli kožu i učinili je mekanom. Dobra je protiv akni i kao preparat protiv starenja
Ono što je najbolje od svega je to što možete potpuno sami da je uzgajate. Stevija raste tijekom cijele godine, ali ne može da cvijeta na hladnim temperaturama. Međutim, korijenje ostaje čitavo i raste ponovo u proljeće. Zasadite je u saksiju od 30 cm i koristite kvalitetno zemljište. Neka bude pod direktnim utjecajem sunčevih zraka i zalijevajte je redovno da se ne osuši.
Potrudite se da ima dovoljno prostora oko sebe. Raste oko 40cm u visinu u zavisnosti od sezone. Najbolje da sačekate da prođe zima i nakon toga je zasadite. Ljeti je redovno zalijevajte.
Stevija cvjeta u jesen, zato možete da uklonite male bijele cvjetove kako bi izrasli novi. U ovo vrijeme biljka raste i nisu svi listovi zdravi.
Osušite listove i moći ćete da ih koristite dosta dugo. Isijecite dršku i ostavite samo listove. Poredajte ih na neku laganu tkaninu i osušite ih van sunčevog domašaja.
Lišće će se osušiti za jedan dan. Pokupite ih i stavite u posudu. Zatim ih isitnite u prah rukom ili mašinom za mljevenje.
Vodit računa i o tome da ovoj biljci ne odgovara vlažno zemljište, kako ne bi korijen istrunuo. Ako počne venuti , onda je korijenje trulo. Ponekad i insekti mogu biti problem.

foto/screenshot

O nama Obitelj.hr

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Required fields are marked *

*

Scroll To Top