Savjet:
Kako upravljati tjelesnom težinom tijekom menopauze

Kako upravljati tjelesnom težinom tijekom menopauze

U mnogim fazama života, žene se suočavaju s promjenama u tjelesnoj težini, ali menopauza često predstavlja poseban izazov. Ovo prirodno razdoblje u životu žene donosi hormonalne promjene koje mogu utjecati na metabolizam i skladištenje masnoća. No, postoji niz strategija koje ženama mogu pomoći da ostanu vitke i zdrave tijekom menopauze.

Pravilna prehrana:

Važno je jesti uravnoteženu prehranu bogatu voćem, povrćem, cjelovitim žitaricama i nemasnim proteinima. Smanjite unos šećera i prerađenih namirnica te se fokusirajte na hranu bogatu vlaknima.

Kontrolirajte porcije:

Smanjenje unosa kalorija može biti ključno. Pratite veličinu porcija i obratite pozornost na unos kalorija kako biste održavali ravnotežu.

Aktivnost i vježbanje:

Redovita tjelesna aktivnost pomaže u održavanju tjelesne težine i jačanju mišića. Kombinirajte kardio vježbe s vježbama snage.

Hormonska terapija:

Razgovarajte sa svojim liječnikom o mogućnostima hormonske terapije tijekom menopauze. Ova terapija može pomoći u ravnoteži hormona i smanjenju promjena tjelesne težine.

San i stres:

Dobar san i upravljanje stresom mogu također imati veliki utjecaj na tjelesnu težinu. Pokušajte održavati redoviti raspored spavanja i prakticirajte tehnike opuštanja.

Posavjetujte se s stručnjakom:

Ako imate problema s kontrolom težine tijekom menopauze, obratite se nutricionistu ili osobnom treneru. Oni vam mogu pružiti personalizirane smjernice.

Pamćenje da je menopauza prirodni dio života i da se tjelesna težina može kontrolirati uz odgovarajuće napore i podršku može pomoći ženama da se osjećaju samopouzdano i zdravo tijekom ovog razdoblja. S pravilnom prehranom, tjelesnom aktivnošću i podrškom stručnjaka, žene mogu smanjiti rizik od neželjenog dobivanja kilograma tijekom menopauze.

Foto / Arhiva

O nama Obitelj.hr

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Required fields are marked *

*

Scroll To Top