Indukcijske ploče za kuhanje uvelike se razlikuju od svih drugih ploča za kuhanje na tržištu jer zagrijavaju izravno posudu, a ne prsten ploče. Kada uključite indukcijsku ploču za kuhanje, aktivira se magnetsko polje ispod površine. Kada stavite tavu na ploču za kuhanje, krug je završen i dno posude se zagrijava. Zbog toga je indukcijsko kuhanje tako brzo i učinkovito. Sve druge ploče za kuhanje zagrijavaju ringlu, koja zatim grije tavu, koja zatim zagrijava hranu. No s indukcijom se iz procesa izdvaja cijeli korak.
Prednosti indukcije
1. Brzina
Kao što smo upravo spomenuli, indukcija je najbrža metoda kuhanja dostupna na tržištu. Znatno je brži od plina i može čak pobijediti kuhalo za vodu kada prokuha malu količinu vode!
2. Responzivnost
Svi smo bili tamo. Kuhate tjesteninu u kipućoj vodi s nagnutim poklopcem, okrenete se na dvije minute i prije nego što shvatite vaša je ploča za kuhanje prekrivena vodom! Budući da indukcija izravno zagrijava tavu, čim smanjite ili povećate tu toplinu, učinak je gotovo trenutačni. Induction je više od konkurencije plinu za preciznost i odziv.
3. Energetska učinkovitost
Svi smo čuli izraz “ako ne možete podnijeti vrućinu, izađite iz kuhinje”. Ova izreka aludira na činjenicu da se uzalud gubi toplina kod plinskih uređaja. Plamen ne zagrijava samo posudu ili čak samo prsten, već sve oko nje. Sličnu situaciju imate i sa staklokeramičkim i pločama za kuhanje jer nakon što se ploča zagrije, potrebno je jako puno vremena da se ohladi.
Međutim, s indukcijom zagrijavate samo tavu. Ruku možete staviti tik uz tavu i nećete se opeći. U izložbenom prostoru napravili smo eksperiment s tavom prerezanom na pola.
Kao što vidite, polovica jajeta u tavi se lijepo kuha, ali polovica na ploči za kuhanje je apsolutno hladna! To znači da ćete uvijek koristiti samo onoliko energije koliko vam je potrebno za zagrijavanje hrane, a puno manja količina energije se gubi. Ovo nije dobro samo za okoliš, već je dobra vijest i za vaš novčanik!
4. Lako se čisti
Kako su indukcijske ploče za kuhanje ravne površine, vrlo ih je lako čistiti. Sve što trebate je malo sapunice i krpa. Posao obavljen!
to vrijedno dodatnog novca.
2. Tave
Da, morate imati kompatibilnu posudu za indukciju. Međutim, vaš set tava možda je već prikladan za upotrebu s indukcijom ako je izrađen od magnetskog nehrđajućeg čelika ili lijevanog željeza.
3. Instalacija
Većina indukcijskih ploča za kuhanje ima posebne električne zahtjeve i morat ćete unajmiti električara da instalira ploču za kuhanje. Moraju biti spojeni na odgovarajući kabel od 6 mm s prekidačem od 31 A, ili kabel od 10 mm s prekidačem od 45 A (pod uvjetom da izolacijska sklopka ne sadrži utičnicu od 13 A).
Zaključak
Indukcija je trenutno najbolja metoda grijanja na tržištu, ali sva ta tehnologija znači da ćete za nju morati platiti nešto više. Uz to, ušteda energije i vremena mogla bi značiti da će se dodatni trošak lako isplatiti tijekom životnog vijeka ploče za kuhanje.
Obitelj.HR Portal za cijelu obitelj
