Znate li....
Početna / Moj dom / Praktični savjeti / Ostavite lišće na tlu

Ostavite lišće na tlu

Hoće li vaš travnjak preživjeti ako se ne sjetite pokupiti otpalo lišće?

Generalno : Hoće.

Zima donosi kišu i snijeg koji poput pokrivača obgrljuju otpalo lišće, a samim time mu nažalost ne ostavljaju dovoljno kisika kako ga on njegovog raspadanja tlo, trava i biljke dobivale dovoljno energije, te se potiče toksično truljenje. Čak i da je zime suha, dakle bez padalina, i najtanji sloj lišća blokira kontakt sunca sa tlom, te također uskraćuje tlu više nego treban kisik za razvoj biljaka. Ako lišće smeljete u manje komade, možete ih slobodno ostaviti po cijelom travnjaku, bez straha da će mu naškoditi.

Smrviti lišće možete jednostavnom kosilicom za travu. Ona ih samelje u manje komade, a najbolje je početi od vanjskih rubova travnjaka i jednolikim potezima ići prema sredini. Ako primjetite da lišće nije smrvljeno kako treba, slobodno prođite istim putem kosilicom još jednom. Smljeveno lišće na ovaj način dobiva i svojesvrsnu ulogu komposta.

kosa1

Ako tanak sloj lišća previše prekriva travnjak, uzmite ponovno kosilicu ali na nju dodajte nastavak za pohranjivanje pokošene trave, te prijeđite po travnjaku da prirojedite sloj. Najbolje je da sloj lišća ne bude veći od 1 inča, na travnjaku te 2-4 inča u vrtu oko biljaka (primjerice, čempresa).

Smljeveno lišće vraća vrijedne mineralne tvari i nutritivnu hranu vašem travnjaku i vrtu općenito. Možete ga pomiješati i sa ostatkom pokošene trave, kako bi se time nahranili mikroorganizmi i kukci koji pridonose zdravlju tla, a time i trave, cvijeća i vrta.

O nama Obitelj.hr

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Required fields are marked *

*

Scroll To Top