Znate li....
Početna / Događanja / Hrvatska saznala suparnike olimpijskog turnira u Parizu

Hrvatska saznala suparnike olimpijskog turnira u Parizu

Mandatory Credit © Jozo Cabraja / kolektiff

U sjedištu Francuskog rukometnog saveza u Creteilu ždrijebom su određene skupine rukometnog olimpijskog turnira Paris 2024. godine. Sreća je bila naklonjena našim rukometašima koji su dobili dobru i zanimljivu skupinu. Ples kuglica smjestio ih je naime, u društvo Španjolske, Njemačke, Slovenije, Švedske i Japana. Tako su u prvom krugu izbjegli Francusku i Dansku, po mnogima dva glavna favorita za zlato. No, krenimo redom.

Najprije su ždrijebom određene skupine ženskog dijela natjecanja koje počinje točno za 100 dana, odnosno 25. srpnja. Ukupno 12 reprezentacija koje su izborile nastupe u Parizu bilo je razvrstano u šest potova ili šešira s po dvije ekipe. U ždrijebu su sudjelovali dvostruki olimpijski pobjednik Jerome Fernandez i Per Berthelsen, član Izvršnog odbora IHF-a, odnosno direktor natjecanja IHF-a Patrick Strub. Iz svakog pota se ždrijebala jedna ekipa i zatim razvrstavala u Skupinu A ili B. Nakon što su ždrijebani potovi 6, 5, 3, 2 i 1, slijedio je kratki predah jer je Francuska kao domaćin dobila mogućnost da sama odabere skupinu. Njihov izbornik Olivier Krumbholz se na kraju odlučio za Skupinu B, jer je tako u prvom krugu izbjegao sve tri skandinavske ekipe koje su u Skupini A. Evo dakle, kako izgledaju skupine ženskog turnira:

SKUPINA A:

1. NORVEŠKA, 2. NJEMAČKA, 3. SLOVENIJA, 4. ŠVEDSKA, 5. DANSKA, 6. J. KOREJA

SKUPINA B:

1. MAĐARSKA, 2. NIZOZEMSKA, 3. ŠPANJOLSKA, 4. FRANCUSKA, 5. BRAZIL, 6. ANGOLA

Nakon toga, slijedio je ždrijeb muškog dijela natjecanja. U njemu su sudjelovali Siraba Dembele, srebrna olimpijska iz Rio de Janeira, Per Berthelsen član Izvršnog odbora IHF-a i direktor natjecanja IHF-a Patrik Strub. Najprije su izvučene reprezentacije iz pota 6. Tako je Argentina dobila Skupinu B, a Japan Skupinu A. Nakon toga redom su ždrijebani potovi 5, 3, da bismo na kraju došli do pota ili šešira 2 u kojem je bila hrvatska reprezentacija. Sretna ruka francuske rukometašice donijela nam je Skupinu A. Norveška je tako završila u Skupini B. Na kraju je u našu skupinu još stigla Španjolska, a Danska je dobila Skupinu B. Nakon kraćeg predaha na pozornicu je izašao francuski izbornik Guillaume Gille i odlučio da Francuska bude u Skupini B. Nama je tako pripala Slovenija. Evo dakle, kako izgledaju skupine muškog turnira:

SKUPINA A:

1. ŠPANJOLSKA, 2. HRVATSKA, 3. NJEMAČKA, 4.SLOVENIJA, 5. ŠVEDSKA, 6. JAPAN

SKUPINA B:

1. DANSKA, 2. NORVEŠKA, 3. MAĐARSKA, 4. FRANCUSKA, 5. EGIPAT, 6. ARGENTINA

Dagur Sigurdsson, izbornik hrvatske muške seniorske reprezentacije:“Grupa je zaista jaka. Olimpijada je uvijek teška s najboljih 12 momčadi na svijetu. Mislim da postoje samo dva načina kako možete ići na Olimpijske igre: ili kao turist, ili idete po medalju. Ja želim ići po medalju. Nisam siguran može li tim koji je bio na 11. mjestu na EURU biti kandidat za medalju, ali želimo se boriti, napravit ćemo sve što možemo, dobro ćemo se pripremiti i vjerujem da idemo po medalju“.

Podsjećamo, nakon što svaka reprezentacija odigra sa svakom, četiri najbolje ekipe prolaze u četvrtfinale, odnosno kroz nokaut fazu nastavljaju borbu za medalje. Prvi dio natjecanja u obje konkurencije igra se u South Paris Areni 6, a od četvrt završnice na dalje u Lille-u na nogometnom stadionu Pierre Mauroy.

Spomenimo još na kraju da je na sjednici Izvršnog odbora IHF-a, na kojoj je sudjelovao i predsjednik Hrvatskog rukometnog saveza Tomislav Grahovac, donesena odluka o domaćinima svjetskih prvenstava. Tako će rukometašice 2029. godine ugostiti Španjolska. Dvije godine poslije, 2031. godine domaćini su Češka i Poljska. Rukometaše će pak, 2029. godine dočekati Francuska i Njemačka, a 2031. godine Danska, Island i Norveška.

Izvor

O nama Obitelj.hr

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Required fields are marked *

*

Scroll To Top