Kombinacija kreme od vanilije, šumskog voća i lisnatog tijesta – ovo je kolač mog života.Ako ste ljubitelj klasičnih kremšnita, probajte i ove s voćnim twistom. Mene su oduševile.
KORA – CRUST (KALUP: 20 sa 30 centimetara)
– 250g lisnatog tijesta – puff pastry
Ja sam koristila jedan blok smrznutog lisnatog koje sam podijelila na pola, tanko razvaljala, izbockala vilicom i pekla na 200 stupnjeva par minuta.
KREMA – FILLING
– 700ml mlijeka – milk
– 3 žumanjka – egg yolk
– 2 vanilin šećera (20g) – vanilla sugar
– 100g šećera – sugar
– 90g gustina – cornstarch
– 50g maslaca – butter
– 250ml slatkog vrhnja – whipped cream
Pomiješati žumanjke i šećer, pa dodati oko 200 mililitara mlijeka, gustin i vaniliju. Dobro izmiksati da bude bez grudica.Ostatak mlijeka staviti da zakuha.U uzavrelo mlijeko dodati smjesu sa žumanjcima i kuhati još par minuta na laganoj vatri uz konstantno miješanje dok se ne zgusne.
Kremu ohladiti.
U ohlađenu kremu dodati maslac i dobro izmiksati.Postepeno dodavati slatko vrhnje uz konstantno miksanje (vrhnje ne treba prije miksati).
VOĆNI SLOJ – FRUIT FILLING
– 200g šumskog voća – forest fruit
– 50g šećera – sugar
– 15g gustina – cornstarch
– 50ml vode
U posudu za kuhanje staviti voće, šećer i pola vode i kuhati dok ne provrije.U ostatak vode pomiješati gustin da bude bez grudica.Kad je voće zakuhalo – dodati smjesu s gustinom i lagano kuhati još dvije minute.Ohladiti na sobnoj temperaturi.
U pleh staviti jednu koru lisnatog tijesta – pola kreme – voćni sloj – ostatak kreme – druga kora lisnatog tijesta.Posuti šećerom u prahu i doooobro ohladiti.
Antonia Jagodić