Bajadera, kultni kolač poznat po svojoj bogatoj teksturi i raskošnom okusu, već desetljećima zauzima posebno mjesto na stolovima širom Hrvatske. Ova kraljica slastica, prepoznatljiva po slojevima od finih orašastih plodova, čokolade i maslaca, simbol je elegancije i tradicije. Uz jednostavnu pripremu i sastojke koji garantiraju užitak, Bajadera je postala neizostavan dio blagdanskih i svečanih trenutaka.
Što je čini toliko posebnom i zašto je nikad ne nadmašuju suvremeni deserti?
Klasik koji me svaki put oduševi. Jeste pravili bajaderu?
(kalup 35×20)
RECEPT – RECIPE
– 200ml vode – water
– 250g margarina – butter
– 200g šećera – sugar
– 400g mljevenog keksa – ground biscuit
– 300g mljevenih oraha – ground walnuts
– 100g čokolade – chocolate
+100g čokolade
+ 2 žlice ulja za glazuru
Na laganoj vatri lagano kuhati vodu, margarin i šećer dok se ne otopi.Skloniti s vatre i umiješati keks i orahe.Podijeliti smjesu na dva dijela.U jedan dio dodati otopljenu čokoladu.U kalup prvo staviti tamniju smjesu, pa onda svjetliju i preliti glazurom.
Antonia Jagodić