Četvrtak , 23 ožujak 2023
Savjet:
Posebna olimpijska disciplina – zimnica

Posebna olimpijska disciplina – zimnica

Piše: Prokleti Fažol

     O da, dame i gospodo, došlo je to doba godine. Vrijeme kad se kisele i spremaju za zimu paprike, cikle, krastavci, kupus….Teško je i nabrojati što se sve može ukiseliti tako da je lani moja mati ukiselila i nasjeckanu mrkvu.

Rekoh joj: – Mama, pa tko ti još kiseli mrkvu?? –

– Mrš! Sve je dobro imati za zimu – kratko je odbrusila.

I doista sa vremenom sam otkrio svrhu i krajnju destinaciju ove sitno nasjeckane narančaste mrkve u fritaji! Gdje se sasvim dobro nadopunjavala s drugim povrćem i pancetom. Očito nisam shvatio svu dubinu albuma jedinstvenog Ede Maajke – Slušaj mater….

Nego da ne okolišam previše zimnica mi se mogla solidno usporediti s Olimpijadom. Stvarno! Kao i atletičari u dotičnim brojnim sportovima zahtijeva dobru i opsežnu pripremu, nabavu rekvizita, puno rada i truda da bi se dosegao zacrtani cilj. Samo što on u ovom slučaju nije novac i medalja nego slasna zimnica! Da se ne zaboravi i eventualni prestiž u susjedskim/obiteljskim okvirima. A priprema za spremanje same zimnice doista je “zabava” za cijelu obitelj. Treba se opskrbiti staklenkama, celofanom, nožićem za guljenje, vinobranom, octom, šećerom pa sve do samih namirnica, zvijezda cijelog programa.

Nakon što su prokrstarile placom, same ili uz pomoć članova obitelji i nabavile nužne namirnice, druga faza pripreme može početi! Tu bi moglo biti korisno domaćicama da se zagriju i razgibaju pa neke možda prakticiraju par sklekova i trbušnjaka. Jer neke paprike treba nasjeckati i očistiti, kao i krastavce (kornišone) dok se druga vrsta paprika prvo prokuhaju. Da ne spominjem kako i staklenke treba sterilizirati. A tu se podrazumijeva zagrijavanje staklenki u pećnici na 100˚C ili kuhanje u vodi. Kao i prethodno temeljito pranje deterdžentom i ispiranje toplom vodom. Dok se staklenke prokuhavaju eto razloga da domaćica nešto prezalogaji. I lagano vrati kilograme koje je izgubila krstareći tržnicom. Cikle su mnogo simpatičnije povrće za kiseljenje jer kad se prokuhaju i fino omekšaju preostaje samo oguliti im kožu i nasjeckati ih po želji. Nešto kao utrka na 100 m. Kratko i slatko!

I tako zagrijane domaćice stižu na finiš utrke. Pripremljeno povrće treba još samo ubaciti u prokuhanu otopinu octa i šećera, dodati odgovarajuće začine ili joj dodati i vinobran kao što je to slučaj kod paprika. Voila! Raditi zimnicu je naporno? Ma neeee….više kao Olimpijada.

O nama Obitelj.hr

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Required fields are marked *

*

Scroll To Top