– Za sve ljubitelje baklave i kolača od sira – napokon imamo dva u jednom. Hrskava kora i orašasti plodovi pa kremasti nadjev – ovo će biti torta vaših snova kao što je i meni postala. Oduševljena sam….
VIDEO RECEPT: www.youtube.com/watch?v=vbZup9M8NgA
PODLOGA – CRUST:
– 300g kora za pite,savijače (12kom) – phyllo pastr
– 130g otopljenog maslaca – melted butter
Kore slagati u kalup od 26 centimetara tako da kore lagano vire van.
Staviti u kalup dvije kore – premazati maslacem i postupak ponavljati dokle god imate kora.Okolo kalupa odrezati višak kora i staviti u sredinu te preliti preostalim maslacem.
Peći 8-10 minuta na 180 stupnjeva.
POSIP – TOPPING
– 150g orašastih plodova (pistacija, badem i lješnjak) – ground nuts
– 4 žlice otopljenog maslaca – melted butter
– 2 žlice šećera u prahu – powdered sugar
Na pečenu koru ravnomjerno rasporediti pripremljen posip i odložiti sa strane.
KREMA – FILLING:
– 250g mascarpone sira – mascarpone
– 500g svježeg krem sira – cream cheese
– 200ml slatkog vrhnja (pavlake) – whipping cream
– 2 jaja – eggs
– 200g šećera – sugar
– 50g brašna ili gustina – flour or cornstarch
– 100ml mlijeka – milk
U veću posudu pomiješati sve sastojke, dobro izmiksati i izliti u kalup s korom i posipom.
Malo poravnati i peći od 60 do 70 minuta na 180 stupnjeva.
Ako vam se kore krenu jače peći, smanjite temperaturu na 170.
SIRUP:
– 150g šećera – sugar
– 150ml vode – water
– limunov sok
Kuhati na laganoj vatri dok se šećer ne otopi.
OStaviti da se potpuno ohladi i preliti rubove prohlađene Cheesecake Baklave.
Ukrasite po želji, dobro ohladite i uživajte u božanstvenom okusu!

Antonia Jagodić