Nekada omiljena poslastica koja je ujedno služila i kao stočna hrana, kesten, danas je postao prava rijetkost na tržnicama, a cijene su dosegle nevjerojatne visine. Mjerica kestena, koja se još donedavno mogla naći po prihvatljivim cijenama, sada iznosi čak 6,7 eura, što ih čini luksuznim proizvodom, nedostupnim za prosječnog građanina.

Od stočne hrane do luksuza
Kesten je kroz povijest bio skromna namirnica, koju su ljudi koristili kao zamjenu za kruh u teškim vremenima, ali i kao hranu za stoku. U ruralnim krajevima Hrvatske, kesteni su se često brali u velikim količinama, pa su ih domaćini, nakon što bi podmirili vlastite potrebe, davali i životinjama. Bilo je to vrijeme kada se ova namirnica smatrala viškovičnom i često nevažnom za tržište.
Međutim, situacija se dramatično promijenila u posljednjih nekoliko godina. Klimatske promjene, sve manje dostupnih stabala kestena zbog bolesti te sve veća potražnja na tržištu, doveli su do vrtoglavog rasta cijena. Dok su nekada kesteni ležali zapušteni ispod stabala, danas su oni gotovo poput zlata – svaki plod je na cijeni, a domaći proizvođači bilježe nagli rast interesa za ovu namirnicu, ne samo kod lokalnog stanovništva, nego i na međunarodnom tržištu.
Zašto je kesten postao tako skup?
Jedan od glavnih razloga leži u globalnim klimatskim promjenama. Bolesti poput kestenove ose šiškarice desetkovale su mnoge nasade, a suša i sve veće temperaturne promjene otežavaju berbu. Količina dostupnih plodova je sve manja, dok potražnja neprestano raste. Osim toga, sve veća popularnost kestena kao zdrave i nutritivno bogate namirnice, koja je idealna za vegansku i bezglutensku prehranu, također doprinosi njegovoj visokoj cijeni.
Na zagrebačkim tržnicama, kupci se zgražaju nad cijenama. “Nekada smo kestene brali kao djeca i nosili kući pune vreće, a danas, s ovom cijenom, pitam se mogu li si uopće priuštiti kilogram”, komentira jedan od starijih prolaznika na Dolcu. Slično mišljenje dijele i mnogi drugi kupci koji kestene sada smatraju luksuzom za posebne prilike, a ne svakodnevnom poslasticom.
Povratak korijenima?
Unatoč visokim cijenama, mnogi ljubitelji ove jesenske delicije ne odustaju. Pečeni kesteni na ulicama i dalje su znak dolaska hladnijih dana, iako sada manje ljudi poseže za njima. Za mnoge, kupovina mjerice kestena postala je gotovo nostalgičan čin, podsjetnik na neka jednostavnija vremena.Čini se da ćemo ove jeseni, umjesto velikih košara kestena, češće viđati one skromne porcije koje simboliziraju kako se ova nekada skromna namirnica pretvorila u luksuzni proizvod koji se, nažalost, sve teže nalazi na našim stolovima.

Kesten, nekada simbol izobilja i jednostavnog života, danas je postao sinonim za sve skuplji životni standard. S mjericom koja košta 6,7 …eura, postavlja se pitanje hoće li ova namirnica ikada ponovno biti pristupačna širem sloju stanovništva ili će ostati još jedan simbol modernih izazova s kojima se suočavamo.
Foto / Arhiva