Breaking News
Početna / Lifestile / Kristina Burja predstavila novu kolekciju u Pugliji i progovorila o gorućoj temi modne industrije

Kristina Burja predstavila novu kolekciju u Pugliji i progovorila o gorućoj temi modne industrije

12. izdanje internacionalnog Green Fashion Weeka, nedavno je održano u Pugliji, a domaći brend Krie Design prikazao je još jednu impresivnu održivu kolekciju kojom dominiraju upečatljivi komadi ženstvenih krojeva i istaknutih boja.

Dizajnerica Kristina Burja, pionir održive mode na našim prostorima, dio je ove angažirane globalane modne priče još od lansiranja projekta 2016. godine, a u novoj kolekciji je, osim certificiranih tkanina bogatih tekstura, ponovo koristila i tkaninu dobivenu od vlakna ECONYL®’. Odlika tog vlakna je da, osim što nastaje recikliranjem ribarskih mreža i drugog odbačenog najlona, ima i mogućnost beskonačnog ponovnog recikliranja. Kristina je kroz novu kampanju pokazala kako se lako kombiniraju ključni komadi iz kolekcije te da održivost u modnoj industriji ne znači samo koristiti određene vrste tkanina već i stvarati vrijednost kroz bezvremenske komade koje ćemo nositi godinama.

Atraktivna modna kulisa ovoga je puta bila talijanska regija Puglia, poznata po bogatoj kulturnoj baštini i stoljetnom zanatstvu, ujedno i središtu održive poljoprivrede koja je odličan primjer odgovornog korištenja zemljišta i proizvodnje hrane.

Ono što je ovogodišnji Green Fashion Week učinilo još značajnijim jest njegovo povezivanje s Human Security For All (HS4A) – projektom koji su pokrenuli Zaklada Ujedinjenih Naroda za ljudsku sigurnost (UNTFHS) i Svjetska Akademija Znanosti i Umjetnosti (WAAS). Ovo povezivanje svjetskih projekata i neprofitnih organizacija rezultat je uspješne suradnje započete prošle godine između Krie Designa i Dine Dragije, menadžerice partnerstva HS4A-a.

„Moda je oduvijek bila odličan kanal za slanje važnih poruka u svijet, zato mi je drago da se dogodio ovaj izuzetan spoj s višim ciljem. Prepoznala sam slične strasti i ciljeve koje dijelim s Dinom još prošle godine, kada smo napravile prvu zajedničku kolekciju Krie X DD, a korak dalje predstavlja povezivanje partnera i projekata na kojima radimo. Naime, Dina je članica u Nevladinoj Organizaciji Svjetske Akademije Znanosti i Umjetnosti utemeljene 1960. godine od strane velikih znanstvenika poput Roberta Oppenheimera i Alberta Einsteina, sa svrhom promicanja moralne odgovornosti u korištenju znanosti za dobrobit čovječanstva. S druge strane sama sudjelujem u projektu Green Fashion Week , koji je osmišljen od strane GD Major Entertainment iz Milana i FSA (Fashion Service Association) u suradnji s Okvirnom konvencijom Ujedinjenih naroda o promjeni klime. Riječ je o projektu koji podupire održivi razvoj u modnoj industriji, a pod pokroviteljstvom je UN-a. Povezivanje ovih organizacija i partnerstva vidimo kao pilot projekt za promociju održive mode kao bitnog aspekta za ljudsku sigurnost i sigurnost našeg planeta.’- poručuje Kristina.

Danas kada je modna održivost trend i kada imamo na svakom koraku green washing, pionirka poput Kristine, koja već desetljeće propagira ovu tematiku, komentirala je današnju situaciju: ‘Brine me što mnogi danas, u modnoj industriji, održivost komuniciraju kao odliku svog poslovanja dok istovremeno u tematiku ulaze vrlo površno. Govoriti da je brend održiv samo jer koristi organski pamuk je jako pogrešno. Naime, koliko god je pamuk odličan, njegov uzgoj je za okoliš vrlo štetan. Ima niz takvih grešaka iz kojih se vidi koliko se tu zapravo i ne radi o održivosti.“- zaključuje Burja čija je predanost održivosti utkana u svaku njezinu kreaciju. Uz svaki dizajn, dizajnerica uvijek ispriča i priču koja nadilazi samo opisivanje kreacija. Ona kroz svoj rad ističe pozadinu cijelog projekta, podrijetlo i svjetonazor brenda: „Vjerujem da moda ne treba samo izgledati dobro, već i činiti dobro, a naša održiva priča koja je sve glasnija dokaz je da se upornošću i dosljednošću može učiniti globalno velika promjena, čak i ako dolazite iz male zemlje, velikog srca, poput naše.”

Dok tek upijamo novu kolekciju Krie Designa, Kristina Burja i Dina Dragija već pripremaju novu kolekciju i globalne projekte čiji je cilj zagovaranje očuvanja našeg planeta.

Fotograf: Riccardo Plozzer

O nama Obitelj.hr

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Required fields are marked *

*

Scroll To Top