Breaking News
Početna / Događanja / Sjajan program DA2 – Zagreb Design ,Art & Architecture film festivala

Sjajan program DA2 – Zagreb Design ,Art & Architecture film festivala

Peto izdanje jedinog filmskog festivala u regiji koji objedinjuje filmove na temu dizajna, umjetnosti i arhitekture očekuje nas 25. – 28. listopada u Institutu Liszt – Mađarskom kulturnom centru i online za publiku diljem Hrvatske

DA2, festival koji prati kreativnost u raznim sferama života, filmski i kreativno povezujući ljude, gradove i priče, po peti put predstavlja selekciju dugometražnih dokumentarnih filmova iz recentne svjetske produkcije. Riječ je o 7 uzbudljivih filmskih naslova koji nam približavaju profesionalno djelovanje, ali i privatne živote najznačajnijih stvaratelja iz područja dizajna, arhitekture i umjetnosti.

Festival otvara film o jednom od najvećih modnih fotografa svih vremena. “Gian Paolo Barbieri: čovjek i ljepota”, redatelja Emiliana Scatarzija, film je snimljen s puno ljubavi i nježnosti prema velikom umjetniku koji je proveo vrlo intenzivan i ispunjen život u neprestanoj potrazi za ljepotom. Bilo da je inspiraciju nalazio u ženskom ili muškom tijelu, prirodi ili hiperrealističnoj konstrukciji situacije, neprestana težnja za savršenstvom temeljna je tema svih njegovih djela. Iz tih umjetničkih premisa rođene su njegove dugogodišnje suradnje s Vogueom, Ferréom ili Dolce & Gabbanom, a poznate glumice ili umjetnice koje su mu pozirale od Benedette Barzini do Monice Bellucci s neskrivenim divljenjem i danas se osvrću na Barbierijev svijet koji ostavlja toliko prostora fantaziji i mašti.

Drugi dan festivala, 26. listopada očekuje nas stilizirani, hibridni dokumentarac “Arhitekt brutalne poezije”, redatelja i scenarista Ladislava Kaboša koji će nas uroniti u životnu priču slovačkog arhitekta Hansa Broosa – istaknutog predstavnika ranog brutalizma koji je svoja “betonska djela” vrlo delikatno  uklapao u prirodni okoliš. Duboko vjerujući da bi svako djelo, arhitektonsko ili čovjekovo, trebalo bi biti inspirirano jezikom Majke Prirode, stvorio je 450 nagrađivanih projekata i 140 zgrada u Brazilu kao i u Njemačkoj. Istu večer, prikazivat će se i “Zidovi govore”,  kao In memoriam hvaljenom redatelju Carlosu Sauri. Saurin posljednji film, svojevrsni je umjetnički testament, a prikazuje evolutivni odnos umjetnosti prema zidu kao kreativnom platnu, putujući od prvih grafičkih fenomena prapovijesnih špilja sve do avangardnih urbanih izraza suvremenog doba. Činjenica da je posljednji film velikog redatelja premijerno prikazan svega tjedan dana prije njegove smrti u 91. godini, dovoljno govori o njegovoj neumornoj energiji i ljubavi prema svojoj profesiji.

“Leteći pred jatom – Karl Schwanzer I arhitektova poema” prikazivat će se treću festivalsku večer, 27. listopada, a portret slavnog austrijskog arhitekta u režiji Maxa Grubera, prikazuje Schwanzera kao pionira i vizionara koji je shvaćao arhitekturu kao “materijaliziranu poeziju”, osobni poziv i prije svega, instrument donošenja sreće ljudima – čak i nauštrb vlastite. Široj javnosti poznat kao čovjek koji je projektirao BMW-ovo sjedište u Münchenu, Karl Schwanzer je vjerovao da su ljepota, užitak i harmonija integralan dio kvalitete života, a ovaj film nas podsjeća važnost dobre arhitekture u smislu oplemenjivanja života ne samo ljudi koji u njoj žive ili rade, već da utječe na život svakog pojedinca koji se makar kao prolaznik s njom susreće. “Najbolji na svijetu”, provokativni film Hansa Christiana Posta otkriva nam što se skriva iza slike grada koji u očima svjetske publike predstavlja ideal otvorenog i humanog urbanog života. Film o Kopenhagenu šalje jasno i nedvosmisleno upozorenje svim gradovima diljem svijeta pa tako i Zagrebu, o nužnosti promjene paradigme ne bi li se izbjegla provincijalizacija urbanih cjelina uslijed nemogućnosti građana srednje klase da si priušte vlastitu nekretninu i ako želimo da grad ostane (ili ponovno postane) vitalno mjesto susreta različitosti i kreativnog rasta po mjeri čovjeka. Prema članku 25. Opće deklaracije o ljudskim pravima Ujedinjenih naroda pravo na stanovanje je temeljno ljudsko pravo i kao takvo predstavlja jedno od glavnih egzistencijalnih pitanja za svakog pojedinca u društvu, a takva goruća tema je sama po sebi pozivnica za odgledati film koji grebe ispod površine fotogenične slike grada koji je triput u zadnjih sedam godina proglašen najboljim na svijetu.

U subotu, 28. listopada festivalska će publika dobiti priliku pogledati film o Györgyju Kepesu, oblikovatelju modernizma, i vizionaru čiji su koncepti “međurazmišljanja” postali temelji programa koji je definirao estetsku moć ekološke svijesti. Kao arhitekt Light Workshopa u čikaškom Novom Bauhausu te osnivač Centra za napredne vizualne studije na MIT-ju, Kepesov je cilj bio ispuniti prazninu između humanističkih i prirodnih znanosti. “György Kepes: međurazmišljanje umjetnosti + znanosti”, redatelja Mártona Orosza opsežan je pregled života i rada mađarskog umjetnika, čija je krilatica bila “S umom znanstvenika, srcem pjesnika, i okom slikara”.

Film “Annie Lennox, od Eurythmicsa do aktivizma, putovanje pop ikone”, redateljice Lucie Cariès zatvorit će peti DA2 Film Festival. Dokumentarac će nas podsjetiti na profesionalne uspjehe slavne škotske pjevačice,  članice legendarnog dua Eurythmics, ali i dati uvid u emocionalni svijet žene koja je po mnogočemu bila ispred svog vremena. Danas kada feminizam u pop kulturi doživljava svoj procvat, važno je istaknuti one žene koje su svojim životnim izborima, beskompromisnošću i hrabrošću utabale put prema progresivnijoj današnjici i između ostalog učinile pitanje “zbog čega se ne odijevate malo ženstvenije?” nedopustivim za postaviti, pa barem javno.

“Željno očekujemo jubilarno peto izdanje festivala kojeg ćemo dočekati na novoj lokaciji u srcu našeg Zagreba. Dvorana Instituta Liszt te ostakljeno pročelje Ban centra pružit će nam novu vizuru, izvana i iznutra. Ovogodišnja selekcija filmova je poput bisera; raznolika, rijetka i dragocjena. Donosimo vam  filmove o velikim ljudima, fotografiji, modi, arhitekturi, grafitima te na kraju o povezanosti umjetnosti i znanosti.  U međunarodnom natjecateljskom filmskom programu predstavljamo 7 dugometražnih dokumentarnih filmova; 6 ekskluzivnih hrvatskih premijera iz recentne svjetske produkcije i posljednji film nedavno preminulog velikana španjolske kinematografije, Carlosa Saure. Filmski program prate Šta DA? Razgovori u kojem gostuju redatelji, umjetnici i arhitekti. Družit ćemo se, razgovarat ćemo o filmovima, i našim omiljenim temama! Dođite, budite s nama uživo i online!” poručuje umjetnička direktorica DA2 Film Festivala  Tina Hajon.

Ulaznice za projekcije u Institutu Liszt – Mađarskom kulturnom centru potražite na www.eventim.hr i na ovlaštenim prodajnim mjestima Eventima. Ulaznice za online projekcije koje su dostupne od 26.listopada do 6.studenog  potražite na ondemand.kinomeetingpoint.ba/ .Više informacija o festivalu možete naći na www.da2filmfestival.com i društvenim mrežama festivala.

Pomo

O nama Obitelj.hr

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Required fields are marked *

*

Scroll To Top