Breaking News
Početna / Događanja / Zagrebački gimnazijalci debatirali na Harvardu

Zagrebački gimnazijalci debatirali na Harvardu

Hrvatski učenici na Harvardu su pokazali odlične diplomatske vještine i kritičko mišljenje na prestižnoj međunarodnoj debatnoj konferenciji na kojoj se okupilo više od 4000 srednjoškolaca iz svih dijelova svijeta

Učenici Prve privatne gimnazije s pravom javnosti imali su čast 14. godinu sudjelovati na međunarodnoj konferenciji Harvard Model United Nations – najprestižnijoj svjetskoj simulacijskoj debati, u organizaciji studenata glasovitog Sveučilišta Harvard, koja se održala od 25. do 28. siječnja u Bostonu.

Riječ je o godišnjoj debatnoj konferenciji 4000 učenika iz 60-ak zemalja koja se održava u Bostonu, SAD, a sudionici se uče izazovima međunarodnog pregovaranja i diplomacije, simulirajući rad Ujedinjenih naroda. Harvard pažljivo bira sudionike ove velike debate, a Prva privatna gimnazija je jedina škola iz Hrvatske i jedna od rijetkih iz cijele Europe koje imaju priliku redovito sudjelovati. PPG prva je škola koja je uvela nastavu govorništva prije 30 godina, od tada aktivno djeluju dvije debatne grupe, što je sigurno doprinijelo uspjesima učenika na MUN konferencijama.

Čak 12 PPG delegata debatiralo je unutar odabranih odbora u Općoj skupštini te zastupalo Liberiju. Petar Galinec i Timur Krkalić zastupali su Posebni odbor za politiku i dekolonijalizaciju (SPECPOL), Katarina Würsching debatirala je u sklopu Konferencije u Bandungu, Lena Palić predstavljala je Međunarodnu organizaciju rada (ILO), Luce Cvitković i Maša Maglić debatirale su u sklopu Odbora za socijalna, humanitarna i kulturna pitanja (SOCHUM), Marija Mohorović predstavljala je UNICEF, Lukas Maras predstavljao je Međunarodnu organizaciju o migraciji (IOM), Kristina Mihelčić debatirala je unutar Posebnog sastanka o klimatskim promjenama (SSCC), Loris Anušić debatirao je unutar Organizacije Ujedinjenih naroda za obrazovanje, znanost i kulturu (UNESCO), Šime Petrak zastupao je Povijesnu Opću skupštinu (HGA) dok je Eva Komerički debatirala u sklopu Vijeća sigurnosti u budućnosti (FSC) kao Céṫí Micdúgal.

– Naši su se zastupnici mjesecima marljivo pripremali s mentoricama, profesoricama Dorom Ceceljom i Ines Popijač, učili su o radu Ujedinjenih naroda, pratili aktualne političke i kulturne medijske sadržaje, ali i proučavali povijesne krize i teme prijepora među zemljama. Jako smo ponosni na njih – često su se javljali za riječ na sjednicama odbora, bistro argumentirali svoje stavove te se borili da njihove ideje budu uvrštene u Završnu rezoluciju. Posebno smo ponosni jer je nekoliko naših delegata bilo u najužem izboru za glavnu nagradu unutar njihovog odbora – izjavila je ravnateljica Maja Breitenfeld.

Teme o kojima su debatirali uključuju dječji rad, maloljetne nevjeste, implementaciju održivih rješenja u proizvodnju i distribuciju hrane, važnost ravnopravnosti spolova na radnom mjestu, kako očuvati kulturu i tradiciju starosjedilačkih naroda, sukob u Zapadnoj Sahari, solarni geoinženjering, migracije zbog klimatskih promjena, Konferenciju u Bandungu 1945. (prethodnicu Pokreta nesvrstanih), industrijsku revoluciju i separatističku krizu u fiktivnom kraljevstvu te mnoge druge.

Prateći duh Ujedinjenih naroda, HMUN konferencija teži njegovanju konstruktivnog foruma za otvoreni dijalog na široku lepezu složenih tema, uključujući međunarodni mir i sigurnost ili gospodarski napredak.

HMUN je (ove godine 71. put) ujedinio srednjoškolce kao globalne lidere koji debatiraju o gorućim pitanjima današnjice. Oni su suvereno debatirali i oglušili se na svoje razlike, sve s ciljem suradnje i ostvarivanja kompromisa kako bi svijet postao boljim mjestom. Upravo zato tema ovogodišnje konferencije bila je „Amplifying Unheard Voices“. Željeli su da se čuje glas onih koji su obično izostavljeni iz političkog diskursa. Studenti Harvarda mlade su delegate potaknuli da izrade političke okvire za održivu i prosperitetnu budućnost za sve, a ne samo za one koji su privilegirani i glasniji.

– Vještine koje srednjoškolski delegati usvajaju tijekom ove konferencije uče ih kako diplomatski pristupiti bitnim globalnim pitanjima s kojima smo trenutno suočeni kao čovječanstvo ili koja su nekada bila aktualna. Zastupnici se uče pregovaranju, govorništvu, kritičkom mišljenju i timskom radu. Teme koje obrađuju u odborima pripremaju ih za izazove s kojima je naš planet suočen ili s kojima će se tek susresti, uključujući pandemije, klimatske promjene te mnoga politička pitanja i krize – otkrila je ravnateljica Breitenfeld.

– Konstruktivne i argumentirane rasprave s vršnjacima, teške odluke, pregovaranja, kompromisi, ali i velik osjećaj zajedništva i postignuća nakon završene konferencije približile su nam svijet diplomacije i aktualnih zbivanja te još jednom naglasile značaj kritičkog mišljenja među mladima. Upravo je ono jedan od kamena temeljca Prve privatne gimnazije koji s ponosom njegujemo među našim učenicima. Ovo je iskustvo neprocjenjivo i zbog toga što naši delegati sklope mnoga prijateljstva s najboljim gimnazijalcima iz cijelog svijeta. Sigurni smo da će i sljedeća HMUN konferencija biti puna novih izazovnih i zanimljivih tema, a ovogodišnje iskustvo dugo će nam ostati u sjećanju – zaključila je ravnateljica Breitenfeld.

– Između mnogobrojnih uzbudljivih zasjedanja odbora konferencije Harvard Model United Nations ulovili smo malo vremena i odlučili obići Boston. Posjetili smo kampuse Harvarda i MIT-a (Massachusetts Institute of Technology), Museum of Fine Arts, jedan od najboljih muzeja na istočnoj obali, MIT muzej i interaktivni The Boston Tea Party Museum, muzej o Bostonskoj čajanci, jednom od najznačajnijih događaja u ranijoj povijesti SAD-a. Vidjeli smo gdje svira Bostonski simfonijski orkestar, Berklee College of Music, kao i sjedište YMCA – izjavila je prof. Dora Cecelja.

Promo

O nama Obitelj.hr

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Required fields are marked *

*

Scroll To Top