Znate li....
Početna / Obitelj & Veze / Preseljenje u drugu zemlju

Preseljenje u drugu zemlju

Kako roditelji mogu pomoći djeci da se prilagode životu u drugoj zemlji?

Mogu početi tako da shvate kako preseljenje u drugu zemlju za djecu može biti vrlo teško. Prema jednom magazinu za roditelje, kažu da djeca različitog uzrasta drugačije iskazuju emocije: „Mala djeca su tužna zbog gubitka sobe i kuće u kojoj su živjeli. Djeca školske dobi većinom tuguju zbog gubitka prijatelja i škole. Tinejdžeri, osim što će tugovati zbog sveg navedenog, pomalo su i ljuti na svoje roditelje zbog te velike životne promjene koja je izvan njihove kontrole.“ Zbog tolike žalosti, mame i tate moraju biti spremni pustiti djecu da određeno vrijeme tuguju. Dakle, važno je biti strpljiv. Život će se opet vratiti u normalu, no ne možete baš očekivati da će se to dogoditi preko noći.

 

U svojoj knjizi „After the Boxes are Unpacked,“ autorica Susan Miller predlaže nekoliko načina kako svojoj djeci pomoći da im preseljenje bude što lakše.

• Nemojte podcjenjivati važnost promjena kroz koje vaša djeca prolaze. Govoreći im „sve će biti u redu“ i nije baš najbolji pristup.

• Potaknite ih da izraze svoje strahove i brige. Ako su premladi da svoje misli izraze riječima, pomozite im. Ako imate kod kuće tinejdžere, zamolite ih da izraze svoje osjećaje. Pustite ih da govore i potrudite se biti dobar slušatelj.

• Što god radili, nemojte zanemarivati osjećaje svoje djece. To će samo još više povećati njihov osjećaj izolacije i frustracija.

• Nemojte misliti da vi trebate preuzeti svu krivnju i opravdavati se vašoj djeci. Nije na vama da riješite sve njihove probleme.

• Zapamtite, normalno je kod neke djece da dožive privremenu regresiju nakon preseljenja. Ako imate djecu koja idu u školu, moguće je da počnu dobivati lošije ocjene. U tom slučaju, nemojte paničariti. Dajte im vremena i prostora koliko im je potrebno da se prilagode novonastaloj situaciji

 

Ako se vaša obitelj seli tijekom ljetnih mjeseci, važno je pronaći za djecu neke društvene aktivnosti u vašoj novoj zajednici prije početka školske godine. Pomozite im da se uključe u crkveni grupu, sportsku ligu ili neku organizaciju mladih što je prije moguće.

 

 

 

 

 

O nama Obitelj.hr

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Required fields are marked *

*

Scroll To Top