Savjet:
Što roditelji male djece trebaju znati?

Što roditelji male djece trebaju znati?

Početni dani mogu biti vrlo stresni- za vas oboje. Razgovarali smo s pedijatrima iz cijele zemlje da podijele savjete za roditelje s malom djecom.

Evo što oni predlažu:

Neka ručak bude jednostavan

Stavite zdravu hranu na stol i nemojte previše brinuti o tome koliko će vaše dijete pojesti. Znamo neke roditelje koji pretjerano pokušavaju nametnuti nekakve restriktivne dijete za pretilu djecu, a na kraju naprave još veći problem i završe s puno debljom djecom. A ljudi koji pritišću svoju djecu da jedu više, na kraju završe s djecom koja jedu manje. Dokle god na stolu ima više vrsta jela, djeca su najsretnija kad mogu uzeti ono što žele pojesti.

djeca1
Ne paničarite ako vaše dijete još nosi pelene

Iako vi možda mislite da je vaše dijete spremno odreći se pelena, možda ipak još nije vrijeme za to. Ali ne brinite. Postoje dva kriterija za uspjeh: 1. Vaše dijete mora imati želju da se makne iz pelena, a ne da ga se prisiljava. 2. Vaše dijete mora željeti biti čisto. Bez obzira na to što vi napravili, na njima je da odluče.

djeca2
Pustite pravila

Kada su djeca mala, oni pokušavaju njegovati svoju neovisnost, tako da strogi set smjernica neće biti najbolje rješenje već će samo dovesti do borbe za prevlast. Nemojte neprestano nametati svoju volju. Umjesto toga, dajte djetetu izbor. Kao što vi svaki dan birate samostalno, dajte im priliku da i oni samostalno donose odluke. Za večeru ponudite puricu ili tjesteninu – i dopustite im da oni odluče što žele. Na taj način, dijete osjeća da ima pravo glasa kod hrane koju jede, ali isto tako vi još uvijek možete pripaziti da dobiva nešto zdravo za večeru.

djeca3
Svakako prepoznajte dobro ponašanje

Svi smo upoznati s time kada se dijete ne ponaša dobro pa ga kritiziramo, no roditelji često zaborave pohvaliti svoju djecu kada učine nešto dobro. Mi smo toliko usredotočeni na sprečavanje lošeg ponašanja da ponekad ni ne primijetimo one dobre stvari. No ako pohvalite svoje dijete kada se ponašalo vrlo dobro, ono će to zapamtiti i drugi put će se opet lijepo ponašati. Tako da sljedeći put kad vaše dijete pospremi igračke ili pojede sve povrće bez prigovaranja, obavezno ga pohvalite, a naravno da uz to dolazi zagrljaj i poljubac.

djeca4
Brinite o zubima vašeg mališana

Čak i ako se morate boriti s vašim djetetom da opere zube, vjerujte da je vrijedno svake borbe. Ti dječji zubići su zapravo podloga za one prave zube, stoga je važno brinuti o njima. Također, obratite pažnju na to kako izgledaju (smeđe mrlje su znak upozorenja za moguće šupljine) i kada počnu ispadati. Dječaci obično počnu gubiti mliječne zube s 5 ili 6 godina, a curice i malo ranije. Prednji zubi ispadaju prvi. Ako primijetite da vašem djetetu zubi počinju ispadati prerano, ili oni stražnji prvi ispadnu, odmah kontaktirajte stomatologa.

djeca5
Držite se rutine kod spavanja

San je važan dio u djetetovom zdravlju i razvoju, pa se svakako držite određenog rasporeda spavanja. Morate zakazati točno vrijeme spavanja, s razmakom od 30 minuta prije ili kasnije. Imajući redovitu noćnu rutinu, kao što je čitanje knjige ili kupanje, stvorit ćete umirujuće ozračje. I dok vrijeme drijemanja može varirati u duljini, obratite pozornost na djetetove signale i dopustite mu da legne ako je umorno tijekom dana. Mnogo puta djeca zaspu sama bez ikakve roditeljske pomoći.

djeca6
Ostanite smireni tijekom djetetova izljeva bijesa

Moglo bi biti teško – pogotovo kada ste u prepunoj trgovini i sve su oči uprte u vas – no najbolji način da se nosite sa svojim ljutitim djetetom je pretvarati se da se ništa ne događa. Dokle god je vaše dijete na sigurnom mjestu, slobodno skrenite pogled. Oni traže pozornost, a kada to ne dobiju, nakon nekog vremena im dosadi takvo ponašanje. Niste sigurni hoće li to upaliti? Savjetujemo vam da uvijek ponesete njegove omiljene knjige i igračke koje će odvratiti djetetovu pozornost kada je razdraženo i ljuto.

djeca7
Nađite vremena za ćaskanje

Neobavezni razgovor je najbolji način kako bi poboljšali govorne sposobnosti vašeg djeteta u razvoju. Kada ste u autu, istaknite i pokažite mu različite stvari kao što su automobili, kamioni, kuće i drugi objekti. Možete razgovarati koliko su neke stvari različite ovisno o veličini, boji, obliku i ostalim karakteristikama koje posjeduju. Vjerujte, sljedeći put kad sjednete u automobil, bit ćete zapanjeni što će vam sve vaše dijete pokazati i čega će se sjećati. Naravno, čitanje priča i pjevanje će također pomoći djetetu da razvije govorne vještine.

djeca8

 

Ponekad malo i popustite

Uvijek volim podsjetiti roditelje da nitko nije savršen i da svi mi griješimo. Tu je uvijek neki susjed ili prijatelj koji nešto radi drugačije, i to ne znači da je netko u pravu ili u krivu. Vjerujte svojim roditeljskim instinktima, i što je najvažnije, volite svoje dijete i pokažite mu to. A kada više nemate snage vrištati i cviliti, uzmite si odmor. Stavite svoje dijete na neko sigurno mjesto i uzmite nekoliko minuta da se ohladite.

djeca9

 

 

 

O nama Obitelj.hr

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Required fields are marked *

*

Scroll To Top