Znate li....
Početna / Obitelj & Veze / Djeca & mladi / Pet znakova da je dijete u problemu

Pet znakova da je dijete u problemu

Što tjera tinejdžere da čine izbore koji im potencijalno uništavaju budućnosti zašto popuštaju pod pritiskom vršnjaka? Čini li vaše dijete prave izbore? Evo nekoliko znakova koji bi vam mogli reći da vaše dijete treba pomoć:

1. Dijete se izolira od obitelji

Ako vaše nekad socijalno dijete počinje sve više vremena provoditi vam kuće ili se zaključava u sobu, to može biti znak za uzbunu. Ako se dijete počne povlačiti od vas ili supružnika, to je također znak. Kao roditelj, vaša je odgovornost da otkrijete što se skriva iza ove promjene ponašanja.

2. Ekstremne promjene ponašanja

Ako je vaše dijete odlično raspoloženo i sretno u jednom trenu, a u drugom ljuto i dramatično, ne pridodajte to odrastanju. Možda se druži sa krivim društvom ili proživljava promjene – hormonalno, neurološki ili socijalno.

Najbitnije je da ih ne pustite da se sa svojim problemima nose sami – oni odrastaju, postaju jači i snažniji. Nikad nije kasno za pomoć.

3. Droga i alkohol u školi

Tinejdžeri često počinju eksperimentirati sa drogama i / ili alkoholom u društvu. Ako imate sumnje da i vaše dijete koristi droge ili pije, evo prvih uputa:

Zaključajte sav alkohol u ormarić s bravom.
Zapamtite: Najpovjerljivije roditelje najlakše je prevariti.
Provjeravajte alarme i sefove.
Povremeno pregledajte djetetovu sobu.
Promatrajte djetetovo ponašanje.
Znajte s kim se dijete druži.
Provjeravajte djetetove ocjene i napredak u školi.
Uvedite povremena testiranja na droge. Mogu se kupiti u ljekarnama. Ne radite paniku i dramu oko ovoga, potrudite se da to postane nešto normalno u vašoj obitelji.
Razvijajte otvoren ali snažan i blizak odnos sa svojim djetetom.

4. Povijest s alkoholom i drogama

Dakako da je veća šansa da će dijete konzumirati droge i alkohol ukoliko u obitelji već ima ovisnika. Možda je genteski, a možda ne – pazite kakav uzor postavljate djetetu!

5. Rizik

Nemojte vandalizam, krađu i slično pridodavati pubertetu.
Ono može voditi u mnogo opasnijih problema, naučite svoje dijete da svaka akcija ima posljedicu.

Ne smijete se dopustiti da gledate na drugu stranu. Ne zavaravajte se – ovakve loše stvari ne događaju se samo tuđoj djeci i na filmovima. Upoznajte svoje dijete i njegove navike te društvo. Potrudite se da upoznaju posljedice za svoje postupke i usadite im osnove dobrog ponašanja, ljubaznost i poštovanje. Dobar se glas daleko čuje.

O nama Obitelj.hr

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Required fields are marked *

*

Scroll To Top