Breaking News
Početna / Zdravlje / Rekreacija / Ples na šipci,spoj tjelovježbe i akrobacije

Ples na šipci,spoj tjelovježbe i akrobacije

Ples na šipci je relativno nov način tjelovježbe, savršen spoj plesa i akrobacija, koji u vrlo kratkom roku donosi velike promjene na tijelu. Iako u početku popularizacije povezivan sa striptiz klubovima, ples na šipci je ipak s vremenom uspio zauzeti svoje mjesto među fitness fanovima, te se smatra modernim i vrlo učinkovitim načinom održavanja duha i tijela zdravim, fit i vrlo senzualnim. Ovaj posljednji razlog možda je i najčešći kod pripadnica “nježnijeg” spola koje se odlučuju na ovaj izuzetno zabavan i dinamičan sport.

O čemu je tu zapravo riječ?

Od sredine 2000-ih, ples na šipci se uvelike promovira diljem svijeta, povezujući se s kineskom cirkuskom vještinom, plesom koji se također izvodi pomoću šipki, koji se kroz povijest oduvijek predstavljao u cirkusima i kabareima, daleko od seksualnog predznaka koji je zapad nepravedno nametnuo ovoj dinamičnoj vještini. Sama povijest plesa pomoću šipki seže u daleko doba Indijskog sporta “mallakhamb”.

Iako je u to doba šipka bila deblja i drvena, princip je isti: tijelo prkosi gravitaciji, testira se izdržljivost svih mišićnih skupina i potpuna harmonija tijela i duha, preciznost, ravnoteža – kako bi rezultat bio savršena forma i skladni pokret, naizgled lak i graciozan.

Od 1920. šipka u sredini šatora bila je neizostavni dio cirkuske opreme. S vremenom se šipka iz cirkusa proširila i na striptiz predstave, da bi se sredinom “90.-ih ples na šipci prepoznao kao vrsta umjetnosti, te dio fitnes rutine. Od tada do danas, ples na šipci prešao je dug put, te se smatra jednim od najsveobuhvatnijih fizičkih aktivnosti koje ljudsko tijelo može izvesti. Ukoliko uspiju nastojanja zaljubljenika u ovaj sport, mogli bismo u njemu uživati i na Olimpijskim igrama 2016.  Međutim, ono što je zanimljivo su razlozi zbog kojih se ples na šipci toliko cijeni kao oblik tjelovježbe. Naime, uz sve dobrobiti koje donosi tijelu – izvrstan tonus mišića, gubitak celulita, povećanje snage.., ono što svaka žena koja se ovime bavi naglašava jest izvanredan učinak na duh. Iako naporan u početku, ovaj sport čini da se svaka žena osjeća sigurno i senzualno u svome tijelu, da nanovo otkrije sve svoje obline i da se dobro osjeća.

Da vas ne zavara prvotni dojam kako se plesom na šipci bave samo profesionalci i vrhunski sportaši, razgovarali smo s djevojkama koje se rekreativno bave pole dance-om. Sve one tvrde kako su se njime počele baviti kako bi učvrstile svoje tijelo, ali su uz postizanje tog cilja postigle i nešto mnogo značajnije – osnažile su i svoje samopouzdanje.  Nije važno da li ste kućanica, zaposlena mama, studentica ili gospođa u godinama koja želi iskušati nešto novo, ples na šipci će vas oduševiti.

Naravno, to nije sport isključivo rezerviran za žene. Već smo spomenuli indijski sport “mallakhamb”, koji je originalno muški sport, tako da se i u svijetu sve više klubova otvara za muškarce, kako bi i oni mogli uživati u svim blagodatima plesa na šipci.

Dakle, ukoliko se želite okušati u sportu gdje ćete postići zavidne fizičke rezultate, a da se pritom osjećate sexy i samouvjereno, dok plešete na visokim potpeticama, ovo je idealan izbor za vas. Vjerujemo da će se napredak svidjeti i Vašem partneru. Klubova i teretana gdje se možete upisati je na pretek, zato samo hrabro i učinite nešto dobro za sebe već ovu jesen.

 

SLAĐANA EREŠ KRIŽIĆ

O nama Obitelj.hr

One comment

  1. Mislim da bi umrla od smijeha da dođem doma a muž mi visi u tajicama sa šipke… :S

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Required fields are marked *

*

Scroll To Top