Srijeda , 6 prosinac 2023
Savjet:
Čarolija Lisabona: Grad sedam brežuljaka

Čarolija Lisabona: Grad sedam brežuljaka

Kad pomislite na Lisabon, zamislite si grad isprepleten uskim ulicama, prekrasnim pogledima s brežuljaka i zvukom fada koji se širi kroz staru četvrt Alfama. Ovo je priča o mom nezaboravnom putovanju u Lisabon, gradu sedam brežuljaka…

Naša avantura započela je šetnjom po živopisnom trgu Terreiro do Paço, s pogledom na rijeku Tejo. Sunce je sjalo na nebu, a osjećaj svježeg morskog povjetarca preplavio nas je. Na svakom koraku, otkrivali smo šarenilo azulejos, tradicionalnih portugalskih keramičkih pločica koje krase zgrade i ulice.

Najupečatljiviji trenutak bio je penjanje na brežuljak Alfama. Ulice popločane kaldrmom usmjerile su nas prema zidinama dvorca São Jorge, gdje smo uživali u prekrasnom panoramskom pogledu na grad i rijeku Tejo. Kafići su nudili osvježavajuće limunade, a ulični svirači stvarali su atmosferu.

Odlučili smo istražiti četvrt Belém, gdje smo posjetili ikonični Torre de Belém i Mosteiro dos Jerónimos. Tijekom šetnje obalom, naišli smo na Padrão dos Descobrimentos, spomenik otkrićima koji nas je podsjetio na portugalsku pomorsku prošlost.

Osim povijesti, Lisabon je poznat po svojoj hrani. U lokalnim restoranima kušali smo tradicionalne delicije poput pastéis de nata, slastica od kreme i taveleira, pečene ribe. Naša nepca su otkrila nove okuse i uživala u svakom zalogaju.

Jednog večernjeg zalaska sunca, odlučili smo posjetiti četvrt Bairro Alto, poznatu po živoj noćnoj sceni. Lokalni barovi i klubovi ispunjeni su glazbom i smijehom, a ljudi su plesali ulicama do ranih jutarnjih sati.

No, putovanje u Lisabon nije potpuno bez posjete tramvajima. Vožnja tramvajem 28 kroz uske ulice, praćena zvukom kotača na tračnicama, pružila nam je osjećaj autentičnog iskustva grada.

Lisabon je grad s bogatom poviješću, živopisnim kvartovima i srdačnim ljudima. Ovo putovanje ostavilo je dubok dojam na nas, a čarolija Lisabona uvijek će nam ostati u sjećanju. Ako želite osjetiti duh Portugala i istražiti jedinstveni grad na sedam brežuljaka, Lisabon je definitivno odredište koje trebate posjetiti.

Smiljana Roguljić https://instagram.com/s_m_i_k_i

O nama Obitelj.hr

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Required fields are marked *

*

Scroll To Top