Subota , 24 veljača 2024
Savjet:
Domino 2024. započinje u New Yorku:  Queer New York International Arts Festival (QNYIAF)

Domino 2024. započinje u New Yorku: Queer New York International Arts Festival (QNYIAF)

7. – 17. Veljače 2024. NYU Skirball Center for the Performing Arts

Nakon šest godina stanke, Queer New York International Arts Festival od 7. do 17. veljače 2024. u New Yorku predstavlja radove hrvatskih i međunarodno priznatih umjetnika u NYU Skirball Center for the Performing Arts, a program kurira i producira Zvonimir Dobrović, predsjednik udruge Domino te osnivač i umjetnički direktor festivala Queer Zagreb i Perforacije u Hrvatskoj. Skirball je veliki kazališni centar s 850 mjesta i jedno je od važnih prostora za predstavljanje međunarodnih izvedbenih umjetnika u New Yorku.

U međunarodnom programu veliko mjesto zauzimaju hrvatski umjetnici i umjetnice: festival otvara video instalacija Arijane Lekić-Fridrih “Od 5 do 95”, nastavljaju “Yira, yira”, argentinsko-hrvatska koprodukcija u kojoj autori Nataša Rajković i Bruno Isaković dokumentarizmom istražuju život argentinskih seksualnih radnika i radnica, te plesna predstava Mije Zalukar i Brune Isakovića “Kill B.”

Detaljan program dostupan je na:

https://nyuskirball.org/queer-new-york-international-arts-festival/

Festival propituje tradicionalne definicije i razumijevanje queera kroz umjetničke prakse, koncepte i/ili forme. Polazišna točka na kojoj se gradi umjetnička platforma festivala kreće od ideje queera kao mjesta izvan norme te činjenice da spomenuta norma ovisi o geografskom, društvenom i političkom kontekstu. Ovakav dugogodišnji angažman queer umjetnosti i festivalskog programa Domina snažan je i glasan odgovor na re-tradicionalizaciju umjetnosti i društva koja se događa u Istočnoj Europi posljednjih nekoliko godina.

Suradnju s kazalištima i kulturnim ustanovama u New Yorku (SAD), udruga Domino uspostavlja i gradi od 2011. godine kada su kroz program Dominova festivala Perforacije u kultnom kazalištu La MaMa predstavljeni neki od vodećih suvremenih izvedbenih umjetnika i umjetničkih skupina iz Hrvatske i okolnih zemalja. Prvo izdanje Queer New York International Arts Festivala održalo se 2012. godine na desetak lokacija diljem Manhattana i Brooklyna, a drugo izdanje održano je 2013. godine u suradnji s eksperimentalnim kazalištem La MaMa u New Yorku.

Dominovim programima prvi puta su u u SAD-u predstavljeni do sada, među ostalima, Petra Kovačić, Nenad i Alen Sinkauz, Oliver Frljić, Bruno Isaković, Branko Brezovec, Room 100, BADco, Ivica Buljan, Željko Zorica, Igor Grubić, Studio za suvremeni ples i drugi. Ukupno je u okviru tih programa, samo iz Hrvatske, nastupilo više od 40 umjetnica i umjetnika. Kad se tom broju pridodaju i međunarodni umjetnici iz Japana, Brazila, Južne Afrike, Njemačke, Nizozemske, Italije, Francuske, Slovenije, Bugarske, Makedonije i drugih zemalja, dolazimo do gotovo 100 umjetnika proteklih deset godina o kojima su višekratno pisali The New York Times, Huffington Post, Financial Times, The New Yorker te mnogi drugi američki i svjetski mediji. Udruga Domino i Zvonimir Dobrović dugotrajnim razvijanjem kontakata s američkim kazalištima postigli su vidljivost i otvorili prostor za zaista zavidan broj domaćih i inozemnih umjetnika u SAD-u, a sasvim sigurno predstavili širok spektar domaćih umjetnika u međunarodnom kontekstu što je priličan uspjeh za organizaciju s nezavisne umjetničke scene u Hrvatskoj.

QNYIAF 2024. predstavlja umjetnike iz Argentine, Brazila, Kanade, Hrvatske i Njemačke čiji radovi istražuju niz suvremenih pitanja povezanih s queer identitetom i marginalizacijom, otvarajući teme kao što su seksualni rad, migracija, prava urođenika, politički progon te neokonzervativizam. Program uključuje predstave, performanse, videoinstalaciju / izložbu i niz razgovora s umjetnicima i kustosima.

Promo

O nama Obitelj.hr

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Required fields are marked *

*

Scroll To Top