Podrijetlo i povijest juhe od rajčice
Jeste li znali…
Juha od rajčice, jednostavno jelo koje grije dušu i tijelo, uživa popularnost diljem svijeta. Njeno podrijetlo vuče korijene iz Srednje Amerike, točnije iz Meksika, gdje su rajčice prvi put kultivirane prije nekoliko tisuća godina. Rajčice su bile osnovna namirnica Asteka, koji su ih nazivali “xitomatl”.
Kada su europski istraživači stigli u Novi svijet u 16. stoljeću, donijeli su rajčice natrag u Europu. U početku, rajčice su bile primarno ukrasne biljke u Europi jer su ih smatrali otrovnima zbog sličnosti s otrovnim biljkama iz porodice Solanaceae. Međutim, tijekom 18. stoljeća, rajčice su se počele koristiti u kuhinji Italije, Španjolske i drugih mediteranskih zemalja.
Prva pisana spominjanja juhe od rajčice datiraju iz Španjolske i Italije iz 18. stoljeća. Talijanski kuhari kombinirali su rajčice s maslinovim uljem, češnjakom i bazilikom, stvarajući temelje za mnoge današnje recepte. U Španjolskoj, hladna juha od rajčice poznata kao gazpacho postala je omiljeno osvježenje tijekom vrućih ljetnih mjeseci.

Recept za kremastu juhu od rajčice
Danas postoji mnogo varijacija juhe od rajčice, no jedan od klasičnih recepata uključuje kremastu verziju koja je bogata okusom i jednostavna za pripremu.
Evo jednog popularnog recepta:
Sastojci:
1 kg zrelih rajčica
1 srednji luk, nasjeckan
2 češnja češnjaka, nasjeckana
2 žlice maslinovog ulja
1 mrkva, nasjeckana
1 stabljika celera, nasjeckana
500 ml pilećeg ili povrtnog temeljca
200 ml vrhnja za kuhanje
Sol i papar po ukusu
Svježi bosiljak za ukras
Priprema:
Priprema Rajčica: Zarežite rajčice na vrhu i na dnu, a zatim ih blanširajte u kipućoj vodi 30 sekundi. Prebacite ih u zdjelu s hladnom vodom, oljuštite kožu i nasjeckajte ih.
Prženje povrća: U velikoj posudi zagrijte maslinovo ulje na srednje jakoj vatri. Dodajte nasjeckani luk i pržite dok ne postane proziran, oko 5 minuta. Dodajte češnjak, mrkvu i celer te pržite još 5 minuta dok povrće ne omekša.
Kuhanje: Dodajte nasjeckane rajčice u posudu i kuhajte dok se rajčice ne raspadnu, oko 10 minuta. Zatim ulijte pileći ili povrtni temeljac i pustite da juha zavrije. Smanjite vatru i ostavite da lagano kuha 20 minuta.
Blendanje: Pomoću štapnog miksera ili blendera, izmiksajte juhu dok ne postane glatka i kremasta. Vratite juhu na vatru i dodajte vrhnje za kuhanje. Miješajte dok se vrhnje ne sjedini s juhom.
Začinjavanje: Začinite solju i paprom po ukusu. Ako je juha previše gusta, možete dodati malo više temeljca ili vode dok ne postignete željenu konzistenciju.
Posluživanje: Poslužite juhu vruću, ukrašenu svježim listovima bosiljka. Možete dodati i kockice prepečenog kruha kao dodatak.
Juha od rajčice jednostavno je, ali ukusno jelo koje savršeno spaja povijest i kulinarsku tradiciju mnogih kultura. Bilo da se uživa kao lagano predjelo ili kao glavno jelo, juha od rajčice uvijek će biti omiljena među ljubiteljima hrane diljem svijeta.
Foto / Obitelj.hr