Breaking News
Početna / Kuharica / Glavna jela / Mesna štruca – Kraljica obiteljskog ručka

Mesna štruca – Kraljica obiteljskog ručka

Mesna štruca, poznata i kao faširanac u obliku kruha, jedno je od omiljenih jela u mnogim hrvatskim kućanstvima. Ova sočna i aromatična delicija često se priprema za obiteljske ručkove jer je jednostavna, zasitna i lako prilagodljiva različitim okusima.

Tradicija koja ne izlazi iz mode

Mesna štruca vuče korijene iz europske kuhinje, a kod nas se često priprema s kombinacijom mljevenog mesa, kruha, luka i začina. Neki u nju dodaju tvrdo kuhana jaja, sir ili čak povrće kako bi joj dali poseban okus i teksturu. Poslužuje se uz pire krumpir, rižu ili pečeno povrće, a jednako je ukusna i topla i hladna.

“Mesna štruca je jedno od jela koje podsjeća na djetinjstvo. Moja baka ju je često radila nedjeljom, a miris pečenog mesa širio se cijelom kućom,” kaže Ana Marić, kuharica iz Zagreba.

Recept za savršenu mesnu štrucu

Sastojci:

– 500 g mljevenog mesa (miješano – junetina i svinjetina)

– 1 veći luk (sitno nasjeckan)

– 2 češnja češnjaka (sitno sjeckana)

– 1 jaje

– 100 g krušnih mrvica

– 100 ml mlijeka

– 1 žlica senfa

– 1 žličica soli

– ½ žličice papra

– ½ žličice crvene paprike

– 1 žličica suhog peršina

– 1 žlica ulja

– 1 tvrdo kuhano jaje (opcionalno)

Priprema:

1. U većoj zdjeli pomiješajte mljeveno meso, nasjeckani luk i češnjak.

2. Dodajte jaje, krušne mrvice natopljene u mlijeku, senf i začine. Sve dobro izmiješajte rukama dok ne dobijete homogenu smjesu.

3. Ako želite, u sredinu mesne mase možete staviti tvrdo kuhano jaje za dekorativni presjek.

4. Oblikujte štrucu i stavite ju u namašćen lim za pečenje.

5. Premažite uljem ili ketchupom za dodatnu koricu.

6. Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 180°C oko 45 minuta, dok ne dobije lijepu smeđu boju.

7. Ostavite da odmori desetak minuta prije rezanja i poslužite uz prilog po želji.

Mesna štruca nije samo ukusna, već i praktična jer se može jesti i idući dan u sendvičima ili hladnim salatama. Uz malo mašte, možete eksperimentirati s nadjevima i začinima te stvoriti svoju idealnu verziju ovog klasičnog jela.

Uživajte u domaćim okusima i podijelite ovo tradicionalno jelo sa svojim najdražima!

Foto / Arhiva

Nađi nas i na Facebooku!

O nama Obitelj.hr

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Required fields are marked *

*

Scroll To Top