Mesna štruca, poznata i kao faširanac u obliku kruha, jedno je od omiljenih jela u mnogim hrvatskim kućanstvima. Ova sočna i aromatična delicija često se priprema za obiteljske ručkove jer je jednostavna, zasitna i lako prilagodljiva različitim okusima.
Tradicija koja ne izlazi iz mode
Mesna štruca vuče korijene iz europske kuhinje, a kod nas se često priprema s kombinacijom mljevenog mesa, kruha, luka i začina. Neki u nju dodaju tvrdo kuhana jaja, sir ili čak povrće kako bi joj dali poseban okus i teksturu. Poslužuje se uz pire krumpir, rižu ili pečeno povrće, a jednako je ukusna i topla i hladna.
“Mesna štruca je jedno od jela koje podsjeća na djetinjstvo. Moja baka ju je često radila nedjeljom, a miris pečenog mesa širio se cijelom kućom,” kaže Ana Marić, kuharica iz Zagreba.

Recept za savršenu mesnu štrucu
Sastojci:
– 500 g mljevenog mesa (miješano – junetina i svinjetina)
– 1 veći luk (sitno nasjeckan)
– 2 češnja češnjaka (sitno sjeckana)
– 1 jaje
– 100 g krušnih mrvica
– 100 ml mlijeka
– 1 žlica senfa
– 1 žličica soli
– ½ žličice papra
– ½ žličice crvene paprike
– 1 žličica suhog peršina
– 1 žlica ulja
– 1 tvrdo kuhano jaje (opcionalno)
Priprema:
1. U većoj zdjeli pomiješajte mljeveno meso, nasjeckani luk i češnjak.
2. Dodajte jaje, krušne mrvice natopljene u mlijeku, senf i začine. Sve dobro izmiješajte rukama dok ne dobijete homogenu smjesu.
3. Ako želite, u sredinu mesne mase možete staviti tvrdo kuhano jaje za dekorativni presjek.
4. Oblikujte štrucu i stavite ju u namašćen lim za pečenje.
5. Premažite uljem ili ketchupom za dodatnu koricu.
6. Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 180°C oko 45 minuta, dok ne dobije lijepu smeđu boju.
7. Ostavite da odmori desetak minuta prije rezanja i poslužite uz prilog po želji.

Mesna štruca nije samo ukusna, već i praktična jer se može jesti i idući dan u sendvičima ili hladnim salatama. Uz malo mašte, možete eksperimentirati s nadjevima i začinima te stvoriti svoju idealnu verziju ovog klasičnog jela.
Uživajte u domaćim okusima i podijelite ovo tradicionalno jelo sa svojim najdražima!
Foto / Arhiva