Znate li....
Početna / Događanja / Sve što je želio jest živjeti po svom i pjevati o životu – ‘Toma’ na RTL-u od 30 travnja!

Sve što je želio jest živjeti po svom i pjevati o životu – ‘Toma’ na RTL-u od 30 travnja!

Hvaljeni dirljivi biopic o Tomi Zdravkoviću (1938. – 1971.) ‘Toma’ prikazuje se od 30. travnja na RTL-u! Prvu epizodu gledajte u utorak, 30. travnja u 20.15, a nastavke pratite svaki radni dan u istom terminu. Seriju ćete 24 sata prije prikazivanja na televiziji moći pogledati na platformi Voyo.

Dragan Bjelogrlić i Zoran Lisinac donijeli su priču o boemu, vodećoj figuri, izvođaču popularne glazbe na sceni tadašnje Jugoslavije, talentiranoj zvijezdi koju će se pamtiti po pjesmama i načinu na koji ih je izvodio, sa srcem i dušom, po neobuzdanom načinu života i talentu za pisanje glazbe koja je spajala generacije. Glazbu za seriju skladao je Željko Joksimović.

Na splavu na Savi živi cijenjeni liječnik Aleksa Hadžipopović (Petar Benčina). Nakon umirovljenja preselio se iz stana u centru grada odlučivši živjeti kao vuk samotnjak. Grad posjećuje samo da bi držao studentima predavanja o liječničkoj etici i o tome kako se odnositi prema pacijenticama. No Aleksa, umjesto da priča o svojim liječničkim iskustvima, studentima pušta glazbu Tome Zdravkovića (Milan Marić), glazbu koja otkriva sve što liječnik treba poručiti studenima. Doktor i Toma upoznali su se u vrijeme Zdravkovićeve oproštajne turneje, kada je već bio jako lošeg zdravlja. Doktor i Zdravković bili su dvije suprotnosti. Aleksa nije slušao glazbu kakvu Toma izvodi, nije odlazio u birtije, niti je vodio život kakav je on vodio. I dok se doktor trudi liječiti Tomu odgovorno i uspješno, njemu je najvažnije vratiti se na scenu, uzeti mikrofon u ruke i nastaviti sa životom kakav voli i za koji je bio predodređen. Kako se zbližavaju i postaju bliski prijatelji, Aleksa ubrzo shvaća da puka egzistencija bez pjesme Zdravkoviću nije život vrijedan življenja.

‘Toma’ je emotivno ostvarenje, koje se u kinima gledalo suznih očiju, o čovjeku koje je bio simbol jednog vremena punog zabave i dobrog života. I dok je film usmjeren na posljednju godinu Zdravkovićeva života, serija se bavi njegovim životom više s kronološkog aspekta. Serija priča paralelno dvije priče, tj. radnje. Prva se zbiva 1991., kada počinje Zdravkovićevo liječenje i prijateljstvo s doktorom dok druga gledatelje vodi u Zdravkovićevo djetinjstvo u Pečenjevce, opisuje poznanstvo sa Silvanom Armenulić, prati Zdravkovićevu zvjezdanu karijeru, vrhunac slave, ali i trenutke kada je dodirnuo dno života. U seriji, koja je snimana uz igrani film, upoznajemo i druga poznata lica, umjetnike tog vremena, prijateljstva, veze i ljubavi zbog kojih je pisao hitove s kojima se upisao u probrano društvo jugoslavenskih glazbenih legendi. Tu su Zoran Radmilović, Mike Antić, Predrag Živković Tozovac, Dragan Nikolić, Bora Todorović, Lepa Lukić… Redatelj, scenarist i producent filma Zoran Lisinac ističe da je namjera bila snimiti impresionistički portret Tome Zdravkovića, donijeti priču o jednom vremenu u kojem je Toma Zdravković u središtu zbivanja. Istražujući više o čovjeku, legendi i zvijezdi, autori su nailazili na oprečna mišljenja, različita viđenja doživljaja, drugačije verzije boema i slobodnjaka koje se nisu podudarale stoga su, opušteno se držeći faktografije, odlučili predstaviti mit, legendu Tome Zdravkovića oslanjajući se na svoju viziju, tj. ono što je on njima predstavljao. Reakcije gledateljstva u kinima i pred TV ekranima u Srbiji bile su dirljive, pune emocionalnih istupa. Očito je bilo da je Toma Zdravković bio i ostao više od glazbenika, ikona zauvijek upisana u srca mnogih.

Glavne role pripale su Milanu Mariću, koji tumači Tomu Zdravkovića, Tamara Dragičević glumi Silvanu Armenulić, Petar Benčina tumači Aleksu Hadžipopovića, Andrija Kuzmanović igra menadžera Dragana Dakovića, a Sanja Marković Gordanu, Tominu suprugu. Režiju potpisuju Dragan Bjelogrlić i Zoran Lisinac, scenarij Lisinac, Nikola Pejaković, Bjelogrlić i Maja Todorović dok je filmsku glazbu skladala regionalna zvijezda Željko Joksimović.

Promo

O nama Obitelj.hr

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Required fields are marked *

*

Scroll To Top