Zelene, divlje ili bijele – šparoge su omiljeni sezonski specijalitet
Šparoge su jedno od prvih proljetnih povrća koje nas podsjeća da je priroda ponovno u punom zamahu. Ova zdrava i ukusna namirnica stoljećima je cijenjena u kulinarstvu i medicini zbog svojih brojnih nutritivnih svojstava. Osim što su niskokalorične, šparoge su bogate vitaminima A, C, E i K te mineralima poput željeza, kalija i kalcija. U Hrvatskoj su posebno popularne divlje šparoge, koje rastu u priobalnom području, dok se kultivirane zelene i bijele šparoge uzgajaju u kontinentalnim dijelovima.

Njihov blago gorak okus i sočna tekstura čine ih idealnim dodatkom raznim jelima.
Kako pripremiti šparoge?
Šparoge su iznimno prilagodljive u kuhinji i mogu se pripremati na različite načine. Evo nekoliko najpopularnijih metoda:
– Kuhane – kratko prokuhane u slanoj vodi ili na pari, zadržavaju svoju hrskavost i boju.
– Pečene – pečenjem u pećnici s maslinovim uljem i začinima dobivaju bogatiji okus.
– Pirjane – na maslacu ili maslinovom ulju, idealne su za brze obroke.
– Grilane – odlične uz meso, ribu ili u salatama.
– Sirove – tanke trakice šparoga mogu se dodati salatama ili sendvičima.

Recept:
Fritaja s divljim šparogama
Sastojci:
– 200 g divljih šparoga
– 4 jaja
– 1 žlica maslinovog ulja
– Sol i papar po ukusu – Ribani sir (po želji)
Priprema:
1. Šparoge operite i odstranite tvrde dijelove.
2. Na tavi zagrijte maslinovo ulje i kratko popržite šparoge.
3. U zdjeli umutite jaja, posolite i popaprite, pa ih prelijte preko šparoga.
4. Miješajte na laganoj vatri dok jaja ne postanu kremasta.
5. Poslužite toplo, po želji posipano ribanim sirom. Ova jednostavna, ali ukusna fritaja idealan je obrok za doručak ili laganu večeru.

Iskoristite sezonu šparoga i uživajte u njihovim brojnim blagodatima!
Foto / Monika Deković