Znate li....
Početna / Obitelj & Veze / Podjela kućnih zaduženja

Podjela kućnih zaduženja

Trebaju li žene i muškarci ravnopravno obavljati kućanske poslove?

Današnje žene su evoluirale u bića koja su sposobna obavljati nekoliko vrlo kompleksnih zadataka u isto vrijeme. Znaju se organizirati i vješto manipuliraju svojim vremenom, kako bi njihova obitelj normalno funkcionirala, a ujedno imaju i karijere i poslove na koje ne nose kućna događanja.

Iz dana u dan, sve više uviđamo da je uloga muškarca u svim kućnim aktivnostima i više nego dobrodošla. Nedavno je u Hrvatskoj provedeno istraživanje o rodnoj ravnopravnosti muškaraca, gdje se ocjenjivalo nekoliko kategorija, od kojih je ona o podjeli poslova u kućanstvu možda i najzanimljivija, jer nam se svakodnevno nameću “balkanski” stereotipi o muškarcu kao hranitelju obitelji i onome tko se tu i tamo poigra s djecom.

Rezultati istraživanja su prilično poražavajući, pa citiramo iz članka: “Teret kućanskih poslova ipak pada na ženu, jer su ženama ostavljeni poslovi koji se moraju obavljati gotovo svakodnevno, kao npr. priprema hrane (60%), čišćenje (71%), pranje (80%), dok su muškarcima ostavljeni povremeni poslovi poput popravaka u kući (84%) i plaćanja računa (41%). Većina muškaraca je zadovoljna ovom podjelom kućanskih poslova te procjenjuju da su i njihove partnerice zadovoljne.

kućanski_poslovi1
Naravno, svaka od nas u svojoj obitelji i braku želi ravnopravnog partnera, onoga tko sudjeluje na dnevnoj bazi u malim kućnim čarolijama, i tko je u stanju u svakom trenutku preuzeti bilo koju od obveza, bez da se cijeli sistem uruši.
Ako vaš muškarac nema “urođenu” potrebu da se uključi u taj “ženski” svijet, čaroban i fantastičan spoj paradoksa, urednosti i nereda, smiraja i kaosa, vrijeme je da ga uvučete i to na onaj fini ženski način – da ni sam ne zna što ga je snašlo i da sve skupa djeluje kao njegova ideja.

Za početak je bitno da i mi žene iz glave maknemo sve stereotipe i primjere drugih ljudi, jer ipak samo mi znamo s kime smo u braku i koliko daleko možemo ići s našim ciljevima.
Nije svrha mijenjati nekoga iz korijena, već približiti partneru svakodnevicu na čim opušteniji način, kako ga novonastala situacija ne bi počela prisjećati na ucjene i manipulacije.

Što je to što nama ženama treba, a muškarci nam u tome mogu i pomoći?

Ako stvar postavite na ovaj način, jasno ćete znati odgovoriti je li vam  potrebno više vremena za sebe, biste li željeli da vaš najdraži više vremena provodi s djecom, ili jednostavno više ne želite čekati da se ona slika sama objesi na zid.

kućanski poslovi1
Kada definirate gdje početi, jednostavno krenite od najlakših zadataka i prionite zajedno s mužjakom na podjelu malih kućanskih radosti, kako biste vi imali malo više mira, a on se osjetio potrebitim i uspješnim u onome što radi.

Iako se vama ono što obavljate na dnevnoj bazi čini kao “mačji kašalj”, vjerujte da muškarcima stvari poput skidanja kamenca sa slavina zvuče kao cijepanje atoma hladnom fuzijom. Ako želite da nauči kako su te stvari u principu vrlo jednostavne – naučite ga!

Pa krenimo redom:

Mali kućni popravci
Napravite listu stvari koje treba popraviti, zašarafiti, prenijeti u šupu, zalijepiti i sl.. Zalijepite taj popis na frižider i objasnite svom mužjaku kako ga za sav odrađeni posao čeka malo iznenađenje. To može biti simbolično, poput njegovog najdražeg jela ili novog bežičnog miša, samo da se uspostavi sustav nagrađivanja, koji muškarci vole gotovo kao i mala djeca.

Kućna radinost
Pod se neće usisati sam, suđe se neće samo oprati, a ni veš nismo naučile da se sam opegla. Isto vrijedi za prljavi veš, prašinu, neoprane prozore.. Dakle – sve te mukice su na nejakim plećima žena, i kako nam pokazuje već spomenuto istraživanje, muškarci idu linijom manjeg otpora i prepuštaju ženama da se i dalje same nose s time. Vrijeme je da nešto od obaveza prebacite na muškoga, a da on od toga ne dobije napadaj panike. Iz iskustva znam kako ih od svega navedenog najmanje plaši usisivač, i znaju njime vješto baratati. Također, jako su dobri u pranju prozora. Na vama je samo da nježno pojasnite mužjaku kako ste spremne i dalje voditi brigu o hranjenju obitelji, čišćenju i svom tom silnom vešu, ali eto baš to usisavanje i prozori vam se čine kao idealna prilika da vam pomogne. Nagrađivanje i dalje spominjite samo ako je potrebno.

Naša vesela dječica
Imati klince pravi je blagoslov. To svi znamo. Da za sve čari tog blagoslova ne bi ostale uskraćene vaše jače polovice, uvedite ih u čarobni svijet djece. Iako se s vremenom djeca više oslanjaju na majku, to ne znači da je otac tu samo da bi se povremeno poigrao, i to samo kada su djeca okupana, presvučena, sita i zaigrana. Da bi klinci bili takvi, potrebno je mnogo truda, ažurnosti, organizacije i sluha za njih. Ljubav koju vaš dragi osjeća za svoje potomke jednaka je vašoj, iako s njima možda provodi manje vremena. Tragom te činjenice, nikada ne tražite nešto da učini “zbog vas” za djecu, dajte mu do znanja da to ipak čini samo za njih i s njima, kako bi djeca znala i osjetila da je tata uvijek tu i za sve, kao i mama.
U mom slučaju kupanje je bilo dobar start. Kada se jednom oslobodio straha da će mu malac ispast, da će ga utopit, spržit i ostale nebuloze, kupanje je postalo dio njihove dnevne rutine, i to traje do danas. Može kupati i mama, ali to je “tatin zadatak”. Na jednakom principu funkiconira i odvoženje klinaca na aktivnosti, vožnja u vrtić, vođenje doktoru, hranjenje i sl.

Tko plaća?
Osvrnut ću se još jednom na istraživanje naših nacionalnih muškaraca. Oni se navodno osjećaju prilično pod pritiskom da li su u stanju hraniti obitelj i zaraditi dovoljno da sve pokriju i poplaćaju. Naravno, ključno je da ste svjesne kako nisu oni svemogući, i kako i na njih stres djeluje jednako kao i na nas. Ukoliko mu želite dati malo veću slobodu s obiteljskim financijama, i omogućiti mu da se i on osjeti korisnim, a ne samo da novce donese i ostavi – instalirajte mu internet bankarstvo na komp i dajte čovjeku da on plaća račune, arhivira sve i bude alfa i omega kućnog plaćanja troškova. Sve s ciljem da si uzmete sat-dva slobodno i odmorite dušu, a u tom slučaju vaš dragi može vježbati točnost i preciznost. (Iako, povremeno bacite oko šta on to tamo radi, makar dok ne uđe u štos).

Za svaki i jedan zadatak koji je moj suprug ikada obavio i obavlja, svekolika javnost odmah sazna. Pohvali se prijateljima kao da je osvojio Mount Everest, i to dvaput. Tako to oni rade, vole da se zna kako su korisni. Pa, dame moje, učinite ih takvima.

Gore su navedene neke skromne ideje kako se može započeti niz, i uspostaviti spolna i rodna ravnopravnost i u vašem domu. Sretno!

 

Slađana Križić

O nama Obitelj.hr

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Required fields are marked *

*

Scroll To Top