Četvrtak , 23 ožujak 2023
Savjet:
Pobijedite alergije

Pobijedite alergije

Alergija je pretjerana reakcija imunološkog sustava organizma na, inače neškodljive tvari – alergene. Alergen može biti bilo koja tvar; kućna prašina, peludi cvijeća, drveća i trava, sastojci lijekova, eteričnih ulja ili hrane.
Simptomi alergije vanjske su manifestacije borbe imunološkog sustava s uzročnikom alergije. Alergijski simptomi često su jako neugodni i otežavaju život.

Preventiva alergija

Alergija je postala pošast modernog doba. Pojedincima koji imaju sreću da nisu upoznali alergijske pratioce poput rinitisa, hunjavice, peckanja očiju, svrbeža, osipa, natečenih sluznica… nabrojani simptomi mogu se činiti bezazleni. No, svi mi koji smo iskusili tjedne, pa i mjesece borbe s alergijama, znamo koliko je teško svakodnevno živjeti s paketićem maramica u ruci.

Često alergije ne možemo sasvim pobijediti, ali zato simptome možemo znatno ublažiti. I to bez korištenja štetnih preparata koji mijenjaju raspoloženje, izazivaju pospanost ili čak ovisnost!

Ponekad biste dali sve da se riješite neugodnih alergijskih simptoma koji znaju učiniti život nepodnošljivim. Dobra je vijest da postoje jednostavni trikovi koji su pomogli mnogima i koje ćemo vam vrlo rado otkriti.

Ovi jednostavni savjeti neće čudesno ukloniti simptome alergije preko noći, ali ako ih budete slijedili znatno ćete poboljšati kvalitetu vašeg života.

Kako smanjiti izloženost alergenima

Smanjen kontakt s alergenima i održavanje higijene sluznica često je veća pomoć, od najsnažnijih antihistaminika. Izloženost alergenima najlakše je smanjiti malim izmjenama životnog stila koje brzo postaju navikom, a zauzvrat donose olakšanje.

Ponekad su najjednostavnija rješenja i najučinkovitija.

Često presvlačenje

Tijekom boravka na otvorenom prostoru vaša odjeća na sebe prihvaća velike količine alergena.
Mijenjajte posteljinu često i presvlačite odjeću nakon svakog izlaska

Večernje tuširanje

Osim odjeće, alergeni prekrivaju površinu vaše kože koja nije bila prekrivena odjećom. Odmah pri povratku izvana, umijte se i operite ruke. Steknite naviku večernjeg tuširanja i pranja kose. Spavanje će biti mnogo ugodnije ako na tijelu i kosi “ne ponesete” alergene u krevet.

Čišćenje kuće

Čak i ako niste alergični na kućnu prašinu, nego pelud nekih trava, vjerojatno je da ćete u razdoblju alergija biti iznimno osjetljivi. Veće količine udahnute prašine dodatno će iziritirati već oštećene sluznice i pokrenuti snažne alergijske reakcije. Neka vaš partner ili netko od ukućana preuzme brigu o poslovima čišćenja.

Ograničenje izlazaka

Izbjegavajte izlaske na mjesta s visokim koncentracijama alergena. Ujutro su koncentracije alergena najviše pa nastojte, kad je to moguće, izlaziti što kasnije.

Briga o prehrani

U prehranu uključite namirnice koje pomažu organizmu u borbi protiv alergija. Probiotici, agrumi, lisnato povrće i češnjak samo su neke od namirnica koje povoljno utječu na smanjenje alergijskih reakcija.
Nastojte izbjegavati industrijski prerađenu hranu i fast food. Osim što pogoršava simptome alergije, nezdrava hrana loše utječe na sve procese u organizmu.

Zračenje prostora

Prostor u kojem najčešće boravite zračite navečer, kada su koncentracije alergena najniže.
Također, ako imate klimu, pomoću nje možete filtrirati zrak. Većina alergena ostat će u filterima klime, ali vodite računa da ih redovito promijenite.

Održavanje higijene nosne sluznice i prohodnosti dišnih puteva

Ako ste poduzeli sve mjere da smanjite kontakt s uzročnikom alergija na minium, organizmu još možete pomoći održavanjem zdravih sluznica i bolje prohodnosti dišnog sustava.

U Sophia web ljekarni nalazi se široka ponuda preparata koji će olakšati neugodne simptome i život s alergijom učiniti lakšim i ugodnijim.

O nama Obitelj.hr

3 komentara

  1. Taman danas krenuli iskoristiti suncan dan, otisli do frendova na vikendicu a tamo macke… Na koje smo i sin i ja alergicni. Dimidril obicno pomogne, nekad i klaritin, ali smo nakon lijeka i on i ja samo za lec i spavat, uzas.

  2. Unazad koju godinu imam problema sa alergijama, ali blažih.. imam kao potkožne prištiće po prstima koji dosta svrdbe, ali dobijem svake godine kremicu od doktora pa bude donekle pod kontrolom.. Žao mi je ljudi kojima alergije ozbiljno utjeću na zdravlje.

  3. Oh! Hvala Vam na ovom članku, puno mi je pomogao. Napokon imam napismeno da je češnjak zdrav i da ga treba jesti pa mi dragi više neće moći prigovarati kad smrdim (čitaj: mirišem) na njega. 🙂

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Required fields are marked *

*

Scroll To Top