Breaking News
Početna / Zdravlje / Vodič za groznicu bez paničarenja

Vodič za groznicu bez paničarenja

Teško je ostati pribran i smiren kada vaše dijete gori od vrućice. Pitali smo liječnike što trebate (i ne trebate) učiniti drugi put kada dođe do toga.

Prije no što…počnete paničariti

Zapamtite: Vrućica nije bolest. To je obično samo znak da se djetetov imunološki sustav bori s virusnom ili bakterijskom infekcijom. Većina tog što uzrokuje groznicu – kao što su prehlada, gripa, želučani virus – nisu opasni i mogu se liječiti kod kuće.

Provjerite i druge simptome kod vašeg djeteta. Kako se ono ponaša ili osjeća je često veći pokazatelj od same bolesti (u stvari, ako vaše dijete ima visoku temperaturu, to ne znači da je tada jače bolesno nego da ima nisku temperaturu). Ako je vaše dijete tromo, razdražljivo, ima upalu grla, uha ili osjeća bol u trbuhu ili bol kad mokri, nazovite svog liječnika. (Ne možete pronaći nikakav očigledan izvor zaraze? Tad također nazovite liječnika.) i uvijek zatražite pomoć odmah, pogotovo ako imate dijete mlađe od 3 mjeseca, bez obzira na simptome. Tako mala djeca su puno više osjetljiva na određene infekcije, stoga je vrlo važno da vaš pedijatar odmah isključi tu mogućnost za neku ozbiljniju bolest.

 
Prije no što…izmjerite temperaturu svojem djetetu

Riješite se svog staklenog toplomjera. Ti stari toplomjeri sadrže živu, moćan toksin koji utječe na mozak, leđnu moždinu, jetra i bubrege, a može dovesti i do poteškoća u učenju. Ako se polomi, izlažete vašu obitelj opasnosti stoga ne treba riskirati. Još uvijek imate jedan u ormariću? Nemojte ga odmah baciti u smeće. Odnesite ga svome pedijatru (on ga se može riješiti na siguran način), ili ga odnesite na mjesto predviđeno za prikupljanje opasnog otpada.

Odaberite pravu metodu. Za bebe, najprecizniji rezultat ćete dobiti koristeći rektalni digitalni toplomjer, a nakon što dijete navrši tri godine, uvijek se možete prebaciti na običan. Toplomjer za uho, iako je vrlo brz i pouzdan, ponekad može biti vrlo zahtjevan za korištenje. Morate točno pogoditi slušni kanal kako bi vam pokazao točan rezultat. (Previše ušnog voska može također dovesti do netočnog rezultata). Rektalni i oralni toplomjeri su najpouzdaniji.

Usavršite tehniku. Kako biste izmjerili temperaturu rektalno, stavite kremu na vršak toplomjera. Bebu okrenite trbuhom prema dolje na svojem krilu ili na krevetu ili stolu za presvlačenje, a zatim nježno umetnite cijev 1.30cm do 2,5cm u djetetov rektum. Lagano držite toplomjer na mjestu s dva prsta sve dok se ne oglasi. Kako biste dobili točno očitan oralni toplomjer, pričekajte barem 15 minuta ako je vaše dijete pojelo ili popilo nešto toplo ili hladno prije no što mu mjerite temperaturu.

 

 Prije no što…počnete davati lijekove

Shvatite da oni nisu čudesni. Glavni razlog da svojem djetetu date acetaminofen ili ibuprofen je taj da se osjeća ugodnije – a ne da groznica u potpunosti nestane. Groznica je zapravo dobra stvar jer pomaže tijelu u borbi protiv bakterija. Mnoge bakterije i virusi napreduju u čovjekovom tijelu, pa kada se temperatura poveća (na 37°C), tada imunološki sustav prepozna virus i reagira na način da koristi temperaturu tijela kako bi uništio bakterije. No nemojte očekivati prebrz oporavak. U najboljem slučaju, lijekovi će spustiti temperature za stupanj ili dva – sasvim dovoljno da se vaše dijete osjeća bolje.

Odaberite pravi lijek za spuštanje temperature. Djeci mlađoj od 6 mjeseci slobodno dajte acetaminofen; ibuprofen nije odobren za tako malu djecu jer njegova sigurnost nije utvrđena. Dokazano je da kod starije djece ibuprofen brže spušta temperaturu, no kod acetaminofena ćete imati puno manje želučanih tegoba, stoga je bolji za djecu s osjetljivim želucem.

Jednom kad odaberete pravi lijek, držite ga se. Iako je nedavno istraživanje pokazalo da su izmjenične doze acetaminofena i ibuprofena puno učinkovitije nego korištenje samo jednog, neki stručnjaci upozoravaju da miješanje lijekova može biti zbunjujuće i veći je rizik od tog da djetetu date preveliku dozu.

Pročitajte pažljivo sve oznake i uputstva na lijekovima. Ako svojem djetetu već dajete neke lijekove, pobrinite se da ne sadrži acetaminofen ili ibuprofen ako već uzima lijekove za groznicu. Inače, postoji opasnost da djetetu date duplu dozu. Slijedite upute i nikada nemojte davati dozu onako otprilike kako vi mislite. Izaberite onu veličinu doze koja odgovara vašem djetetu ovisno o njegovoj dobi i težini. Nadalje, nikako nemojte zaboraviti koristiti kapaljku koju ste dobili u paketu. Budući da lijekovi imaju različita pakiranja, kapaljka za jednu bocu možda neće odgovarati i drugoj bočici.

 
Što ako moje dijete ima napadaj?

Oko 4 posto djece ispod 5 godina imaju inducirane napadaje groznice (febrilne konvulzije), koji su često uzrokovani zbog naglog skoka u tjelesnoj temperaturi. Izgledaju zastrašujuće – vaše dijete može izgubiti svijest, tresti se ili stisnuti – no oni su obično bezopasni. Većina febrilnih konvulzija (označava pojavu epileptičkih napadaja u febrilitetu u dojenačkoj dobi ili djetinjstvu, obično u dobi od 3 mjeseca do 5 godina) završi za minutu ili dvije, no ponekad mogu potrajati nekoliko sekundi, a nekada više od 10 minuta.

Ako se vaše dijete počne grozničavo grčiti, stavite ga na nešto mekano i polegnite na stranu tako da se ne može ugušiti. Nakon što napadaj završi, nazovite svog pedijatra – ako je ovo prvi put da se to dogodilo, odmah treba reagirati. Nakon što je vašem djetetu dijagnosticirana febrilna konvulzija, možete se malo opustiti ako se slučajno ponovno dogodi – dokle god znate zašto ima groznicu.

 
Što je hitno, a što nije??

Vaše dijete službeno ima povišenu temperaturu kada na toplomjeru pokazuje 38°C i sve više od tog. Ovisno o dobi, postoje naznake kada je zaista nužno nazvati liječnika:

Djeca manja od 2 mjeseca – 38°C

Djeca od 3 – 6 mjeseci – 38.3°C

Djeca iznad 6 mjeseci – 39,4°C

 

 

O nama Obitelj.hr

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Required fields are marked *

*

Scroll To Top