Mak torta , delikatna i aromatična poslastica, sve više osvaja ljubitelje tradicionalnih okusa u Hrvatskoj. Ova desertna delicija, poznata po bogatom okusu maka i mekanom, sočnom biskvitu, postala je neizostavan dio blagdanskih stolova i posebnih obiteljskih proslava. Zahvaljujući jednostavnoj pripremi i bogatstvu sastojaka, makova torta zadovoljava i najzahtjevnije sladokusce, a njezina popularnost neprestano raste, vraćajući nas okusima djetinjstva i starinskih recepata.
Velika sam ljubiteljica maka i ovu tortu jako često pravim. Ne peče se i gotova je za svega petnaestak minuta.Volite li mak i koji vam je kolač s makom omiljen?
RECEPT – RECIPE– 140g mljevenog maka – poppy seeds- 150g šećera – sugar- 1 vanilin šećer – vanilla sugar- 75g griza – semolina- 600ml mlijeka – milk- 150g maslaca – butter- 400g mljevenog keksa – petit beurre
Kuhati mlijeko, mak, šećer i vanilin šećer zajedno s grizom.Kuhati desetak minuta dok se smjesa ne zgusne.Maknuti s vatre i u vrelu kremu dodati maslac. Dobro promiješati.Zatim dodati petit keks i miješati dok se smjesa ne sjedini.Smjesu staviti u kalup promjera 22 centimentra i staviti u hladnjak.
PRELJEV – TOPPING– 150g bijele čokoalde – white chocolate- 70ml slatkog vrhnja – heavy cream.
Zagrijati slatko vrhnje do vrenja i preliti bijelu čokoladu.Miješati dok se čokolada ne otopi.Preliti kolač pripremljenom smjesom.Ukrasiti po želji.
Autor / Foto : Antonia Jagodić