S dolaskom jeseni, na tržnicama i u trgovinama sve češće nalazimo bundevu, namirnicu koja u ovo doba godine postaje neizostavni dio mnogih recepata. Osim u juhama, pireima ili pečenim varijantama, bundeva je fantastična i kao glavni sastojak u slatkim delicijama. Jedna od najpopularnijih jesenskih slastica svakako je kolač od bundeve, koji osvaja svojim bogatim okusom i mirisima začina poput cimeta i klinčića.
Kolač od bundeve nije samo ukusan, već je i hranjiv. Bundeva je bogata vitaminima A i C, vlaknima te ima nisku kalorijsku vrijednost, što je čini izvrsnim sastojkom za razne slastice koje možete konzumirati bez grižnje savjesti. Ova slastica savršeno pristaje uz topli napitak u hladnim jesenjim večerima, a možete ju pripremiti i kao desert za obitelj ili goste.
U nastavku donosimo jednostavan recept za kolač od bundeve, koji možete lako napraviti kod kuće.
Recept za kolač od bundeve
Sastojci:
300 g pirea od bundeve (možete ga napraviti tako da pečete bundevu, a zatim je izblendate)
250 g brašna
150 g šećera
100 ml ulja (može i rastopljeni maslac
)3 jaja
1 vrećica praška za pecivo
1 žličica cimeta
1/2 žličice mljevenog đumbira
Prstohvat muškatnog oraščića
Prstohvat soli
100 ml mlijeka ili jogurta
Po želji: šaka oraha, badema ili grožđica
Priprema:
Priprema pirea od bundeve: Ako koristite svježu bundevu, prerežite je na pola, očistite od sjemenki i pečete u pećnici na 200°C oko 40 minuta, dok ne omekša. Nakon što se ohladi, izvadite meso bundeve i izblendajte ga u pire.
Miješanje smjese: U većoj zdjeli pomiješajte brašno, prašak za pecivo, cimet, đumbir, muškatni oraščić i prstohvat soli. U drugoj zdjeli izmiksajte jaja i šećer dok ne postanu pjenasti, a zatim dodajte ulje, mlijeko (ili jogurt) i pire od bundeve.
Spajanje sastojaka: Postepeno dodavajte suhe sastojke u mokre, lagano miješajući. Ako želite, u smjesu možete dodati i orahe, bademe ili grožđice kako biste dobili još bogatiju teksturu.
Pečenje: Smjesu izlijte u namašćen i pobrašnjen kalup za pečenje (ili obložite kalup papirom za pečenje). Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 180°C oko 40-45 minuta. Provjerite čačkalicom je li kolač pečen – ako čačkalica izađe suha, kolač je gotov.
Hlađenje i posluživanje: Pustite da se kolač ohladi prije nego ga izvadite iz kalupa. Po želji, možete ga posipati šećerom u prahu ili premazati glazurom od sira (cream cheese).
Savjet za serviranje:Ovaj kolač od bundeve izvrstan je sam po sebi, no možete ga servirati uz kuglicu sladoleda od vanilije ili uz čašu toplog čaja. Kremasta glazura od sira također je popularan dodatak koji će kolaču dati poseban okus i vizualnu privlačnost.
Kolač od bundeve savršen je jesenski desert koji će obogatiti vaše obiteljske stolove svojim okusom i mirisom. S jednostavnim sastojcima i brzom pripremom, ovaj kolač može postati vaš novi omiljeni recept tijekom hladnih dana.Isprobajte ga i uživajte u slatkom okusu jeseni!
Foto / Arhiva