Savjet:
Jesu li nevjenčani parovi sretniji?

Jesu li nevjenčani parovi sretniji?

Željno iščekujete dan da mu kažete ‘da’, da on klekne pred vas i s dijamantnim prstenom u ruci izgovori one čarobne riječi ‘hoćeš li se udati za mene’. Prvo pročitajte ovaj članak, možda promijenite  mišljenje.

 

Vječnu legendu i čest izgovor neoženjenih odlučili su nedavno provjeriti australski znanstvenici kako bi se moglo opovrgnuti ili potvrditi da je moguće da jedan list papira s četiri autograma kojeg ste potpisali na najljepši dan u životu skoro pa trenutno izbriše vašu sreću i ljubav.

Istraživanje je najbolje bilo započeti s pitanjem koje će na kraju ispostaviti kao odgovor: ‘koja je razlika između bračnog života i zajedničkog života nevjenčanih partnera?’ Podjednako, i brak i zajednički život bez vjenčanog lista, pokazala je studija objavljena u Journal of Marriage and Family,u svojim počecima pokazuje pozitivne učinke na oba partnera, ali oni su kratkog vijeka. Primjerice, na početku braka odnosno zajedničkog života istraživači su zamijetili smanjen nivo depresije, a povećan broj sretnih trenutka. Parovi u braku pokazali su i bolje zdravstveno stanje što su istraživači povezali s kvalitetnijom brigom o zdravstvenom osiguranju. Početak je bio jednako obećavajuć i za one s papirnatom potvrdom ljubavi kao i za one koji žive u tzv. divljem braku. No, gledano na duge staze, pokazalo se da kod nevjenčanih parova i nakon početnih ‘idiličnih’ mjeseci zajedničkog života nastavlja rasti nivo sreće i samopouzdanja. Kao razlog tomu, istraživači su naveli da zajednički život povlači manje neželjenih obveza od bračne zajednice te prema tome dopušta svakom paru više fleksibilnosti, samostalnosti i mjesta za osobni rast.

Dakle brak ili ne, ovisi o vama, ali imajte na umu da je i jedno i drugo daleko bolje od života samaca, zaključuju znanstvenici.

 

Piše: Magda Dežđek

O nama Obitelj.hr

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Required fields are marked *

*

Scroll To Top