Znate li....
Početna / Događanja / Izgradnja nove crkve u Čepinu

Izgradnja nove crkve u Čepinu

KANONSKO – PASTORALNI POHOD MONS. IVANA ĆURIĆA, POMOĆNOG BISKUPA ĐAKOVAČKO – OSJEČKE NADBISKUPIJE

IZGRADNJA NOVE CRKVE U ČEPINU

Proteklog tjedna mons. Ivan Ćurić, pomoćni biskup Đakovačko – osječke nadbiskupije zajedno s konvizitatorom, vlč. dr. Davorom Senjaninom, te čepinskim župnicima vlč. Đuricom Pardonom i vlč. Pavom Vukovcem, u sklopu kanonsko – pastoralnog pohoda, 20. veljače, posjetio je i Općinu Čepin, a dočekao ga je općinski načelnik Dražen Tonkovac sa suradnicima.

Pomoćni biskup rekao je kako posjećuju župe, ali i nastoje promotriti društveni i cjelokupni kontekst u kojima se ostvaruje život zajednice, konkretno, saznati više o djelovanju Općine Čepin i što se promijenilo od njegovog zadnjeg pastoralnog pohoda 2014. godine. Naglasio je kako je važno da postoji povezanost i suradnja s društvenom zajednicom. I načelnik Tonkovac složio se kako zajednica bez vjere ne ide u pravom smjeru, te pozdravio ovaj, za njegovih mandata već treći kanonski pohod nadbiskupije Općini Čepin.

Načelnik Tonkovac izvijestio je mons. Ćurića kako je od 2014. izgrađeno puno projekata komunalne infrastrukture: fekalna odvodnja izgrađena je u cijelom naselju Čepin i Livana, a isprojektirana je i za naselja Čepinski Martinci i Beketinci, u tijeku je izgradnja brzog interneta, posađeni su novi parkovi, obnovljeni postojeći, energetski su obnovljene škole, izgrađen je centar za kulturu, tržnica, rekreacijski park u Novom naselju, obnovljena su i obnavljaju se i dalje dječja igrališta, obnovljeni su društveni domovi i sportski klubovi, dio putem fondova EU, dio iz vlastitih sredstava.

Općina Čepin osnovala je vlastitu ustanovu Dječji vrtić Zvončić Čepin kojeg pohađa 180 djece i koji sada ima novu energiju i novi pristup odgoju. Uskoro kreće i izgradnja (proširenje) dječjeg vrtića, velika investicija vrijedna 5 milijuna eura.

Pri samom je završetku i nova nastavno-sportska dvorana, također projekt vrijedan 5 milijuna eura.

Kontinuirano se saniraju ceste, izgrađene su pješačko-biciklističke staze, a ove godine gradit će se i nova dionica koja povezuje ulicu Bana Josipa Jelačića i ulicu Kralja Tomislava, radi veće sigurnosti djece koja iz naselja ovčara pohađaju OŠ Miroslava Krleže.

Biskupa je zanimao i kulturni život u Čepinu, o čemu ga je načelnik izvijestio kako je Općina obnovila knjižnicu, koja je proračunski korisnik Općine Čepin, te je njen prostor sada dvostruko veći nego li je bio prije obnove. Nadalje, kako je izgrađen i ranije spomenuti Centar za kulturu. Župnik Đurica Pardon dodao je kako je zadovoljan što je Centar za kulturu dostupan za korištenje i župnoj zajednici i to besplatno, te kako je on kao novi župnik jako dobro prihvaćen od strane Općine i uključen u društvena događanja.

Biskupa Ćurića zanimalo je postoje li kakvi planovi za izgradnju nekakvog muzeja, na što mu načelnik prezentirao projekt rekonstrukcije dvorca Adamović – podsjetivši pritom i kako je obitelj Adamović i izgradila župnu crkvu Presvetog Trojstva. Dvorac je u vlasništvu države, Općina je ishodila građevinsku dozvolu, a sredstva za rekonstrukciju, 3 milijuna eura, osigurala iz Urbane aglomeracije Osijek, te još samo čekamo suglasnost. Vizija projekta je u dvorcu prikazati presjek povijesti cijelog Čepina; i utvrda Kolođvar koja će ići u revitalizaciju koristit će se za koncerte na otvorenom, imat će popratne sadržaje, a gradit će se i mali muzej od 250 kvadrata u kojem će biti izloženi svi predmeti pronađeni na prostoru oko utvrde. Dodao je kako je Općina od prije nekoliko dana i vlasnik ljetnikovca Speiser, a objasnio je biskupu i tko je bio Ferdinand Speiser.

U Centru za kulturu pokrenuta je odnedavno i kazališna scena. Veliki projekt koji je Općina započela u suradnji s HNK Osijek je postavljanje prvog hrvatskog baleta „Jela“ na scenu. Premijera je predviđena za veljaču 2025. godine. Rekao je i kako je tvrtka Žito u parku između novootvorenih specijalne bolnice Pinima i hotela Matera postavila statuu balerine i spomen ploču Beli Adamoviću.

Krećemo u osnivanje turističke zajednice – dodao je načelnik Tonkovac, osnovali smo javnu vatrogasnu postrojbu, komunalno poduzeće, dječji vrtić….

Upoznat je biskup i s Danom Općine Čepin i cijeli protokolom čija je svečana završnica svečana sv. misa na sam blagdan Presvetog Trojstva.

Biskupa je zanimala i statistika stanovništva – iako je trenutno mortalitet veći od nataliteta, ipak se može očekivati promjena ovog negativnog trenda, jer doseljavaju nove mlade obitelji, a gradi se i kompletno nova komunalna infrastruktura naselja prijateljstva u kojem će biti još 200 placeva za mlade obitelji; mjera financijske pomoći za obitelji s troje i više djece uvedena 2019. se pokazala učinkovitom, jer iz godine u godinu se izdvaja sve više sredstava za tu mjeru, što znači da je uspješna i da je sve više obitelji s troje i više djece. Osim ove mjere, naravno, postoji i mjera pomoći za novorođene bebe.

Pozitivno je i to što je u opadanju broj kućanstava korisnika Centra za socijalnu skrb.

Što se starijih mještana tiče, Općina nema dom za starije osobe, no kontinuirano im se pomaže kroz projekte „Zaželi“.

Biskup je komentirao „Lijepo se gradi i radi!

“Otvorena je na kraju i tema nastavka suradnje nadbiskupije, Općine Čepin i župne zajednice: s obzirom na nedostatak svećenika, rješenje će biti spajanje župnih zajednica u jednu i izgradnja nove centralne crkve koja će biti posvećena po kanonskim pravilima, jer trenutno niti jedna crkva u Čepinu nije posvećena. Prijedlog je Općine Čepin da se po izgradnji nove crkve, postojeća crkva Uskrsnuća Kristova prenamijeni u kuću ispraćaja.

Općina Čepin

O nama Obitelj.hr

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Required fields are marked *

*

Scroll To Top