Savjet:
Hashimoto bolest: Prilagodba života i prehrane za bolji život

Hashimoto bolest: Prilagodba života i prehrane za bolji život

Hashimoto bolest, također poznata kao Hashimotov tireoiditis, autoimuna je bolest koja utječe na štitnjaču. Ova bolest nazvana je prema japanskom liječniku Hakaru Hashimotu, koji ju je prvi puta opisao 1912. godine. Hashimoto bolest uzrokuje da vaš imunološki sustav napada štitnjaču, što može rezultirati smanjenom proizvodnjom hormona štitnjače.

Kako biste bolje razumjeli ovu bolest i prilagodili svoj život, evo nekoliko ključnih informacija:

Simptomi Hashimoto bolesti :

Simptomi ove bolesti često uključuju umor, debljanje, osjetljivost na hladnoću, suhu kožu, promjene raspoloženja i poteškoće s koncentracijom. Važno je prepoznati ove znakove i potražiti medicinsku pomoć.

Dijagnoza i liječenje:

Hashimoto bolest dijagnosticira se krvnim testovima koji mjere razine hormona štitnjače i antitijela koja napadaju štitnjaču. Liječnik će propisati odgovarajuću terapiju, obično u obliku hormonske nadomjesne terapije, kako bi se regulirala razina hormona štitnjače.

Prehrana i Hashimoto:

Prehrana može igrati važnu ulogu u upravljanju Hashimoto bolešću. Preporučuje se smanjiti unos joda, jer prevelike količine mogu pogoršati simptome. Nutritivno bogata hrana, poput voća, povrća i nemasnih proteina, može pomoći u održavanju ravnoteže.

Kontrola stresa:

Stres može pogoršati simptome Hashimoto bolesti. Važno je implementirati tehnike opuštanja, kao što su joga, meditacija i duboko disanje, kako bi se smanjio stres i poboljšao kvaliteta života.

Redovne kontrole i suradnja s liječnikom:

Ključno je redovito pratiti stanje i surađivati s liječnikom kako bi se osigurala pravilna kontrola bolesti i prilagodba terapije prema potrebi.

Hashimoto bolest može značajno utjecati na svakodnevni život, ali pravilna dijagnoza, liječenje i prilagodba načina života mogu pomoći u održavanju kvalitete života. Važno je educirati se o ovoj bolesti i konzultirati se s liječnikom radi najboljeg pristupa upravljanju Hashimoto bolešću.

Foto / Arhiva

O nama Obitelj.hr

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Required fields are marked *

*

Scroll To Top